Mimo że większość osób boryka się raczej z problemem nadwagi, również niedowaga sprawia wiele problemów, np. zaburzając funkcjonowanie organizmu. Udział bierze również aspekt psychiczny – osoba z niedowagą chciałaby wyglądać zdrowiej, czyli przytyć, ale tak, aby sobie nie zaszkodzić. Dieta na przytycie charakteryzuje się zwiększoną kalorycznością, jednak jakość przygotowywanych posiłków jest wysoka i zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
W posiłkach powinno znajdować się dużo węglowodanów, białka i tłuszczu. Osoby chcące przytyć, zanim rozpoczną taką dietę, muszą wykluczyć prawdopodobieństwo, że niedowaga jest spowodowana chorobą. Ilość kalorii zwiększa się od 500 do 700 (zależnie od zapotrzebowania organizmu). Gdy chodzi tylko o przybranie na wadze, w równej mierze podnosi się ilość białka, tłuszczów i węglowodanów w menu, jeśli zaś osoba chce zwiększyć swoją masę mięśniową i uprawia sport, podnosi głównie zawartość białek (do 25%) i węglowodanów (55%).
Jak przytyć?
Jakie są przyczyny niedowagi?
Częstym błędem jest podnoszenie samej zawartości białka, które „solo” nie spowodują wzrostu masy mięśniowej – aby mięśnie pracowały jak trzeba, konieczne są także węglowodany. Właśnie dlatego w diecie na przytycie muszą znajdować się:
- Produkty nabiałowe – ser biały, mleko 3,2%, jogurt naturalny i ser żółty,
- Dużo owoców i warzyw – stanowią źródło mikroelementów i witamin. Należy spożywać je 1-2 dni,
- Flawonoidy – które usuwają nadmiar wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia się organizmu. Zwiększone ich spożycie zaleca się głównie osobom uprawiającym sport. Wolne rodniki mogą uszkadzać również wiele narządów, dlatego są bardzo istotne. Najwięcej flawonoidów znajduje się w naparze z zielonej herbaty, natce pietruszki, chrzanie, wyciągu z czerwonej papryki.
- Węglowodany złożone – kasze, ryż, kluski, makarony.
- Woda – dziennie powinno wypijać się około 1,5 litra wody. Najlepiej w postaci wody mineralnej, zielonej herbaty i soków owocowych.
Nie zaleca się spożycia fast foodów czy słodyczy, ponieważ mogą doprowadzić do tycia, a nie do zdrowego przybrania na wadze.
Główne przyczyny niedowagi
Wśród przyczyn powodujących niedowagę, najczęstszą jest niewłaściwie zbilansowana dieta, która dostarcza zbyt mało kalorii. Bywa również wywołana chorobami hormonalnymi, takimi jak nadczynność tarczycy (przyspiesza ona przemianę materii). Zbyt niska masa ciała może sygnalizować wiele chorób: nowotwór, zapalenie trzustki, wątroby, schorzenia przewodu pokarmowego – celiaklię, wrzodniejące zapalenie jelita grubego itd.
Charakterystycznymi objawami niedowagi są przede wszystkim:
- Osłabienie,
- Zaburzenia odporności (podatność na infekcje),
- Spadek koncentracji,
- Nadmierne wypadanie włosów,
- Łamliwość paznokci,
- Trudności w uczeniu się.
Co o tym sądzisz?