Dla alergików lato jest specyficznym okresem wzmożonego pylenia traw i roślin. Dlatego niezbędna jest wiedza co pyli. Poniżej przedstawimy natężenie największe pylących prosto z natury roślinek, a także owoce, które najczęściej powodują alergię pokarmowe.
Czerwiec jest wyjątkowym czasem, który rozpoczyna wakacje ale i czasem silnego startu pylenia. Należy pamiętać, że różne rośliny pylą z różnym natężeniem w różnych rejonach Polski. Jednak przedstawione przez nas poniżej mają szczytowe okresy pylenia właśnie w tym gorącym miesiącu jakim jest czerwiec.
W tym miesiącu występuje prawdziwy boom pylenia pokrzywy. Osoby uczulone na to zioło powinny omijać wilgotne partie lasu, a także zaopatrzyć się wychodząc na każdy spacer i na świeże powietrze w okulary przeciwsłoneczne, które pomagają zniwelować nieprzyjemne objawy alergii na pokrzywę.
Co uczula w czerwcu?
Co pyli w czerwcu?
Żyto pyli najbardziej od pierwszego do dziesiątego czerwca, ale także lipiec jest intensywnym czasem pobudzenia tego zboża. Dlatego alergicy na tą roślinkę wrażliwi powinni szerokim łukiem omijać pola z żytem.
Czarny bez, drzewo znane z cudownych właściwości leczących infekcje górnych dróg oddechowych ma właściwości uczulające najsilniej w pierwszych dwudziestu dniach czerwca.
Babka także najsilniej pyli w czerwcu. Chociaż rozpoczyna się jej kwitnienie już w kwietniu. Jednak właśnie czerwiec powinien być miesiącem dużej uwagi i omijania miejsc kwitnienia tego miłego, ale nie dla każdego zioła.
Szczaw czyli popularny dodatek do zupy szczawiowej także jest w największym nasileniu alergenem w tym letnim miesiącu.
Alergicy ze środkowej i zachodniej Polski najbardziej są narażeni na pylenie trawy o nazwie komosa.
Na czerwiec przypada także szczyt rozwojowy alergicznych problemów osób uczulonych na dwa rodzaje grzybów z rodziny Cladosporium oraz Alterniaria.
Nie dla wszystkich jest odpowiednie spożywanie owoców. Mogą powodować bardzo dużo alergii. Dlatego obserwujmy siebie, nasze dzieci po zjedzeniu letnich przysmaków by uniknąć nieprzyjemnych uczuleniowych dolegliwości.
- MALINY
substancją uczulającą w malinach są salicylany, mogą one powodować pokrzywkę, rumień, a także wymioty, przy długotrwałej alergii może dojść do niebezpiecznej w skutkach astmy oskrzelowej, - PORZECZKI
także zawierają salicylany, które już w małych ilościach także jak malina powodują astmę i dużą pokrzywkę, - CZEREŚNIE
może wywołać pokrzywkę, a także bardzo dużą alergię pokarmową w postaci biegunki i bardzo dużego odwodnienia, - AGREST
winowajcą uczulenia również są salicylany, a także związki chemiczne stosowane do opryskiwania tych smacznych owoców, - TRUSKAWKI
rumień, katar i duszność to objawy uczulenia na pyszną truskawkę, lekiem wtedy jest podanie środków przeciwhistaminowych, - POZIOMKI
Niepozorna pyszna słodkość, a może wywołać biegunkę, zapalenie spojówek i problemy jelitowe; ważne by podać jak najszybciej leki obkurczające naczynia włosowate ponieważ powodują one obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Co o tym sądzisz?