Czy jest bezwartościowe pod względem wartości odżywczych, a może jest zdrowe i może pomóc przy wielu przypadłościach? Sprawdzamy, jakie sekrety kryje piwo.
Jakie właściwości ma piwo?
Jakie witaminy zawiera piwo?
-
Piwo zawiera pełną paletę witamin i substancji odżywczych. Można w nim znaleźć witaminy B1, B2, B3 i B6, które zapobiegają depresji i pomagają organizmowi lepiej przyswajać składniki odżywcze.
-
Tych w „złotym trunku” nie brakuje, bo piwo zawiera też wapń, magnez, cynk, sód, potas, fosfor i żelazo.
-
Zawarty w piwie krzem poprawia pamięć i zapobiega demencji czy chorobie Alzheimera.
-
Wchodzące w skład dobrego piwa drożdże chronią przed zawałami i zakrzepami serca – piwosze mają o połowę niższe ryzyko zapadnięcia na te choroby.
-
Piwo to też dokonały napój dla osób z problemami z pęcherzem. Działa moczopędnie a do tego wielu osobom łatwiej jest wypić w krótkim czasie pół litra piwa, niż taką samą ilość wody.
-
Według najnowszych badań pomaga walczyć z kamicą nerkową, ponieważ rozwarstwianiu się wapnia w organizmie zapobiegają substancje zawarte w chmielu. P
-
Piwo pomaga też zapobiegać osteoporozie dzięki zawartym w piwie antyoksydantom i właśnie chmielowi, bo proces wapnienie dotyczy również kości.
-
Szyszki chmielu mają też inną właściwość – zawarte w nich substancje ułatwiają zasypianie. Dlatego składnik ten znajdziemy w popularnych preparatach na bezsenność. Od czasu do czasu alternatywą dla łykania tabletek może więc być szklanka piwa.
-
Zawarta w piwie tentracyklina to z kolei naturalny antybiotyk zapobiegający infekcjom. Piwo grzane, z dodatkiem imbiru, syropu malinowego czy miodu, to więc doskonały zimowy środek zapobiegający przeziębieniom.
Warto jednak pamiętać, że najwięcej wartości odżywczych ma piwo niepasteryzowane lub choćby niefiltrowane. W tym produkowanym przez duże browary na skalę przemysłową nie znajdziemy zbyt wielu witamin czy minerałów.
Piwo ma też bardzo wysoki indeks glikemiczny, co tłumaczy, dlaczego po wypiciu kilku kufli może dopaść nas wilczy głód. Dlatego osoby będące na diecie powinny ograniczać ten trunek a przed piwną biesiadą zadbać o zdrowe przekąski, takie jak zupy, kanapki z pieczywa pełnoziarnistego czy sałatki. W ten sposób zapobiegną „rzucaniu się” po wypiciu piwa na typowo podawane w barach przekąski, takie jak słone orzeszki i czipsy.
Co o tym sądzisz?