Co sprawia, że niektórzy chorują co miesiąc a inni przechodzą przez sezon grypowy bez szwanku? Chodzi o odporność. Choć każdy z nas ma naturalny zasób odporności, wiele zależy też od tego, jak będziemy ją budować. Istnieje na to kilka sprawdzonych i prostych w zastosowaniu sposobów.
Jak zwiększyć odporność?
Czy kawa wpływa na naszą odporność?
- Aktywność fizyczna sprawia, że serce szybciej pompuje krew a tym samym szybciej usuwane są z organizmu toksyny i we krwi i organach jest więcej odżywczego tlenu. Dlatego regularna aktywność fizyczna jest kluczowa dla zachowania odporności.
- Odporności sprzyja też hartowanie się w niskich temperaturach. Oczywiście nie chodzi o wychodzenie na mróz w podkoszulku. Lekarze radzą jednak by temperatura w sypialni zawsze była o kilka stopni niższa, niż to dla nas komfortowe. Dzięki temu przyzwyczaimy się do niższych temperatur i nie zachorujemy zimą a nasz organizm dłużej będzie sprawny i młody. Można też wykorzystać krioterapię.
- W zachowaniu odporności organizmu najważniejsze jest przyjmowanie antyoksydantów, czyli substancji, które likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie i degenerację organizmu. Możemy przyjmować antyoksydanty kupione w aptece ale warto też do diety wprowadzić więcej produktów, które naturalnie są ich źródłami. Należą do nich grejpfruty, zielona herbata czy kakao.
- Odporność to też witaminy takie jak witamina C (naturalny antyoksydant), A czy E. Dlatego jeśli chcemy mieć odporny organizm, powinniśmy dbać o ich wysoką obecność w organizmie.
- Tak, jak produkty pełne antyoksydantów wspomagają mechanizmy obronne organizmu, istnieją też substancje, które osłabiają je, zmniejszając odporność. Należy do nich cukier, sztuczne dodatki smakowe czy zapachowe a także tłuszcz zwierzęcy pochodzący z czerwonego mięsa. Jeśli zależy nam na odporności, powinniśmy sięgać po nie jak najrzadziej.
- Choć kieliszek wina czerwonego rzeczywiście zawiera antyoksydanty a kilka kaw w tygodniu ma działać korzystnie na nasz organizm, w większości używki niszczą odporność. Papierosy produkują substancje oksydacyjne które sprawiają, że potrzebujemy więcej antyoksydantów niż zwykle, by zachować ten sam poziom odporności; alkohol zabija komórki mózgu i sprawia, że jesteśmy bardziej skłonni do ryzykownych zachować, które niszczą odporność a kawa wypłukuje z organizmu magnez, który jest kluczowym składnikiem mineralnym. Dlatego aby budować odporność lepiej będzie, jeśli nie będziemy sięgać po używki a na pewno nie po ich duże ilości.
Co o tym sądzisz?