Pełnowartościowe źródło białka, bogate we wszystkie niezbędne aminokwasy, nabędziemy w sezonie trwającym od pierwszych przymrozków we wrześniu do początku zimy. Nie zawiedziemy się również szukając nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie przez wzgląd na wyjątkowo korzystne proporcje kwasów omega-3 do omega-6.
Jakie właściwości zawiera jarmuż?
Jakie witaminy zawiera jarmuż?
Przekonaj się, z jakich jeszcze właściwości słynie niedoceniany wśród Polaków jarmuż!
Karotenoidy dla oczu
Witaminę A w formie beta-karotenu wspaniale przyswaja nasz organizm. Ma ona ogromne znaczenie dla zapobiegania kurzej ślepocie i zespołowi suchego oka. Na prawidłowe widzenie wpływ mają także zeaksantyna i luteina, wchodzącymi w skład pigmentu plamki żółtej, dlatego jarmuż poleca się spożywać osobom narażonym na wystąpienie i pogłębienie wad wzroku. Zarówno zeaksantyna, jak i luteina, chronią oczy przed wpływem nadmiernego promieniowania słonecznego oraz zabezpieczają przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina A pozwala uniknąć przesuszeń skóry.
Nieoceniona witamina K
Jarmuż wzbogaca nasz organizm w niezbędną dla prawidłowego przebiegu wielu procesów w naszym organizmie witaminę K. Stymuluje ona krzepnięcie krwi i gospodarkę wapniową, co przy regularnym jej przyswajaniu zaowocuje mniejszą podatnością na wystąpienie kontuzji. Prócz tego witamina K chroni nas przed zapadnięciem na nowotwory, m.in.: wątroby, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, pęcherza moczowego, prostaty, piersi i jajnika.
Dla Pań
Chroni przed rakiem piersi, także dzięki obecności indoli ograniczających wytwarzanie aktywnych estrogenów.
Zdrowotna witamina C
Wszyscy wiemy, iż witamina C zwiększa odporność organizmu i wychwytuje wolne rodniki. Ponadto jest niezbędna w procesie produkcji tkanki łącznej, przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, a także powstrzymuje powstawanie sińców, krwotoków, krwawienia z dziąseł. Jej niedobory sprzyjają m.in.: bólom mięśni i stawów, zmęczeniu, apatii oraz schorzeniom żołądka. Co ważne, zabezpiecza organizm przed zmianami nowotworowymi, obniża ciśnienie krwi, dba o sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, zabezpiecza przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu.
Dla tych, co nie piją mleka
Zawartość wapnia w jarmużu dorównuje jego obecności w mleku, który odpowiada za mineralizację kości, proces skurczu mięśni i optymalną wagę ciała. Proporcje między wapniem a fosforem w jarmużu są wręcz doskonałe.
Żelazo
Jarmuż w 100 g pokrywa 1/5 dziennego zapotrzebowania na żelazo, którego przyswajalność zwiększa witamina C.
Flawonoidy
Flawonoidy wykazują właściwości przeciwzapalne i antyutleniające.
Pokonaj Helicobacter pylori!
Sulforafan zwalcza Helicobacter pylori, dzięki czemu zabezpiecza przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, jak również przed zapaleniem błony śluzowej żołądka.
Nie dla każdego
Geitrogeny obniżają stężenie jodu w organizmie, w związku z czym zaburzają syntezę hormonów tarczycy i prowadzą do jej przerostu. Natomiast szczawiany zmniejszają magazynowanie wapnia w kościach, przyczyniają się do zapalenia stawów i zaburzeń pracy serca. Są zdolne wywołać kamicę nerkową, gdyż gromadzą się w nerkach i drogach moczowych. Osłabiają żywotność plemników.
Co o tym sądzisz?