Papryka czerwona, zielona, żółta oraz pomarańczowa. Odmiana słodka lub ostra. Ta kolorowa imigrantka jest warzywem niezwykle cennym dla naszego zdrowia. Zawiera szereg składników takich jak witaminy i minerały, które pomagają nam w przemianie materii wspomagając odchudzanie, dostarczają witamin i niezwykłych odczuć smakowych. Dlaczego warto jeść paprykę i po jaki kolor sięgać. Duża rodzina papryk zagwarantuje zdrowy sposób na odżywianie.
Jakie właściwości ma papryka?
Czy papryka pomaga w odchudzaniu?
Co właściwie ma w sobie papryka?
Jesień to najlepszy czas na wprowadzenie do swojej diety sporej ilości papryki. Tym bardziej, że właśnie w trakcie są jej zbiory. Słodka, czy ostra, ale dojrzewająca w słońcu ma esencjonalny smak i wiele właściwości zdrowotnych. Papryka przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, a na dobre w Europie zagościła w sąsiednich Węgrach. To bliska kuzynka pomidora i bakłażana. Papryka jest nie tylko smaczna, ale i zdobi potrawy, dodaje organizmowi energii i podnosi libido. Poprawia samopoczucie, odmładza i poprawia metabolizm. Jak więc jej nie lubić?
Papryka – bogate źródło witaminy C
Papryka zawiera tak dużo witaminy C, że w zawodach o jej ilość cytryna już na starcie przegrywa. Papryka ma bowiem 5 razy więcej witaminy C od cytryny. 100 g czerwonej papryki przewyższa dzienną dawkę witaminy C potrzebną naszemu organizmowi. Cenną cechą papryki jest także to, że w czasie obróbki termicznej: pieczenia, duszenia czy gotowania, nie traci ona w takim stopniu swoich cennych właściwości jak inne warzywa.
Papryka – źródło zdrowia
Papryka zawiera szereg ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Wyróżnić można chociażby ważne witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, potas, magnez czy żelazo. Jedząc paprykę poprawiamy sobie humor, dbamy o kondycję oczu, układ nerwowy, ciśnienie krwi, kości i mięśnie. Papryka pozwala nam także opóźnić proces starzenia się i pojawienia pierwszych zmarszczek. Wszystko dzięki polifenolom, które eliminują z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. Odmładzamy naszą skórę i wpływamy na jej piękny kolor dzięki witaminom E i A zawartym w papryce.
Jesienna odporność zamknięta w papryce
Jesienne warzywo jakim jest papryka daje nam szansę na wzmocnienie układu immunologicznego, a tym samym zabezpieczenie się przed grypą i przeziębieniami w okresie jesienno – zimowym. To właśnie substancje fitoaktywne działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie wspierając naszą odporność.
Odchudzanie razem z papryką?
Papryka bogata jest w błonnik szczególnie dbający o porządek w naszych jelitach. Działa on korzystnie na pracę układu pokarmowego, dobre trawienie, ma właściwości moczopędne i skutecznie uczestniczy w oczyszczaniu organizmu. Szczególnie korzystnie na przemianę materii i jej przyspieszenie działa ostra papryka zawierająca kapsaicynę. Papryka ta zmniejsza łaknienie, przyspiesza spalanie kalorii oraz spalanie tłuszczu.
Papryka – czerwona, zielona, czy żółta?
Jedząc czerwoną paprykę zadbasz o skórę i wzrok. Zawarty w niej beta karoten i rutyna zagwarantują piękny odcień skóry i mocne naczynka. Papryka zielona jest skarbcem kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet planujących ciążę, ale i tym osobom, dla których ważne jest samopoczucie i dobre wyniki krwi. Żółta papryka natomiast dostarcza na luteiny i zeaksantyny działające oczyszczająco na nasz wzrok.
Co o tym sądzisz?