Nie sposób podważyć, że niektóre składniki odżywcze ułatwiają odchudzanie. Sprzyjają temu różne właściwości, warto je poznać by potem z głową wprowadzać produkty do dietetycznego menu.
W odchudzaniu niezbędne są proteiny oraz błonnik. Które produkty zawierają ich dostateczną ilość?
Jak radzić sobie z apetytem?
Co stosować przy odchudzaniu?
Â
Grecki jogurt
Proces trawienia protein dostarczonych z jogurtu greckiego przebiega powoli, sytość odczuwamy przez długie godziny, a zarazem spalamy więcej kalorii, niż przy trawieniu węglowodanów o tej samej kaloryczności.
Arbuz i soczyste owoce
Abuz w dużej mierze składa się z wody, zatem jest niskokalolryczny. Oprócz tego to doskonały wypełniacz dla żołądka, który dodatkowo zawiera witaminy A i C. Usprawnia pracę układu pokarmowego.
Pełne ziarna
Płatki i pieczywo z ziaren z pełnego przemiału są bogatsze w substancje odżywcze od bułeczek z białej mąki. Wysoka zawartość błonnika, jednocześnie pobudza jelita do pracy, wypełnia przewód pokarmowy, kalorie uwalniane są powoli, dzięki czemu nie jesteśmy głodni. Dobrym rozwiązaniem jest owsianka na śniadanie, która poza błonnikiem jest zasobna w wodę.
Ryby zamiast schabowego
Ryby w porównaniu z mięsem nie są zbyt tłuste. Ewentualny tłusz jest bogaty w kwasy omega-3, które ograniczając cholesterol całkowity, zarazem zwiększają cholesterol dobry, dzięki czemu chronią serce i układ krążenia. Nie zapominajmy także, że ryby stanowią doskonałe źródło protein niwelujących odczucie głodu.
Garść orzechów
Orzechy – idealna przekąska na poczet chipsów, bądź ciasteczek. Dostarczy nam zdrowych kwasów tłuszczowych i białka między posiłkami. Nie zawiodą nas pod względem błonnika oraz zapewnią optymalny poziom cholesterolu. Nie przekraczajmy jednak codziennej trzydziesto gramowej porcji, ponieważ mają wysoką wartość energetyczną.
Jajko
Kolejnym produktem wspomagającym odchudzanie są bogate w proteiny jajka. Regularnie spożywane hamują chęć na niezdrowe produkty. Cholina zawarta w żółtku pozytywnie oddziałuje na serce i naczynia krwionośne.
Kalafior
Brokuły, podobnie jak kalafior są niskokaloryczne i syte. Kalafior poza tym, że sprzyja odchudzaniu to przez wzgląd na zawarty w nim przeciwutleniacz (sulforan), zapobiega powstawaniu nowotworów.
Sałatka
Urozmaicona składnikami sałatka, m.in. serem, rybą, owocami czy orzechami, dostarczy pierwszorzędnych protein. Już po zjedzeniu porcji powinniśmy poczuć się błogo i przygasić głód, gdyż zawiera dużo wody. Dopiero po niej powinniśmy sięgnąć po danie główne, przez co z pewnością spożyjemy mniej tłuszczu. Ponadto jest godna polecenia, bo zawiera witaminy i minerały.
Â
Co o tym sÄ…dzisz?