Warto przyprawy w kuchni wykorzystywać, jak najczęściej, żeby wzbogacać dania nowymi smakami, a przy okazji usprawnić utratę kalorii. Zapewne nie przypuszczasz, ile ziół przyśpiesza przemianę materii.
Zioła są wciąż niedocenianym środkiem, zarówno dla utrzymania szczupłej sylwetki, jak i dla walki ze zbędnymi kaloriami. Dowiedz się, które podziałają zbawiennie na przemianę materii.
Co to jest przemiana materii?
Co przyspiesz przemianę materii?
Czym jest przemiana materii?
Za spowolnienie przemiany materii odpowiada m.in. nasza aktywność, masa ciała, geny i zdrowie. Jej tempo spada niestety z wiekiem. Metabolizm polega na przetrawieniu spożytych pokarmów, wchłonięciu składników odżywczych do krwiobiegu, przekształceniu resztek w masę kałową, która na koniec zostanie wydalona z organizmu. Proces ten dostarcza nam niezbędnej do funkcjonowania energii, która pozwala sprawnie funkcjonować mózgowi i organom wewnętrznym, umożliwia aktywność oraz stabilizuje temperaturę ciała. Przy szybkim metabolizmie nadmiar pokarmów nie odkłada się w postaci tłuszczu.
Zioła dla metabolizmu
Imbir przyśpiesza tempo przemiany materii, wspomaga wytwarzanie soków trawiennych, dzięki korzeniu imbiru żołądek funkcjonuje sprawniej. Posiada również pozytywny wpływ na czynności jelit. Zawarty w nim gingerol pozwala szybciej spalać tłuszcz zlokalizowany w narządach wewnętrznych i na brzuchu.
Pieprz i ostre odmiany papryki z uwagi na naturalnie obecną w nich ostrość, usprawnia przemianę materii o 1/10, co dla statystycznej kobiety wynosi mniej więcej 180 kcal, które odpowiadają 1/3 tabliczki czekolady. Mieszkańcy Meksyku, dzięki dużemu spożyciu chilli nie zmagają się z plagą nadwagi.
Mięta tradycyjnie wykorzystywana jest w kuchni dla stymulacji metabolizmu. Nie musimy poprzestawać jedynie na herbatce, gdyż jej liście stanowią wyśmienity dodatek do lodów, sałatek owocowych, drobiu oraz ryb.
Podobnie tymianek przyśpiesza trawienie, idealnie sprawdza się w potrawach mięsnych.
Kolendra poza aktywizacją metabolizmu, wspomaga produkcję żółci i soków trawiennych. Wykazuje działanie przeciwbólowe.
Curry nie dość, że usprawnia przemianę materii, ułatwia trawienie, to dodatkowo słynie z właściwości antyrakowych. Tym bardziej warto wprowadzać go do jadłospisu, jak najczęściej. Curry, to nic innego, jak orientalna kompozycja przypraw: czarnego pieprzu, chilli, kurkumy, kardamonu, anyżu, cynamonu, imbiru, kuminu i kolendry.
Rozmaryn jest niezastąpiony dla trawienia tłustych potraw, wpływa zbawiennie na układ pokarmowy.
Natomiast cząber przyśpiesza przemianę materii, ale też niweluje wzdęcia i niestrawność.
Co o tym sądzisz?