Jak wskazuje sama nazwa, ten rodzaj diety opiera się na ograniczeniu spożycia węglowodanów. Są to organiczne związki chemiczne, które występują w żywności. Węglowodany nazywa się również sacharydami lub cukrami i dzielą się one na cukry proste, dwucukry oraz złożone. Jakie są wady i zalety diety niskowęglowodanowej?
Według zaleceń dietetyki, spożycie cukrów powinno wynosić 60% dziennej podaży energetycznej. Oznacza to od 300 do 400 gram dziennie dla osoby dorosłej. Coraz częściej mówi się, że winowajcą rosnącej nadwagi wśród społeczeństwa są cukry, a nie tłuszcze – na takim założeniu opiera się np. dieta doktora Dukana. W tego typu dietach, węgle ograniczane są do 100g na dobę, przy czym zastępuje się je tłuszczami, białkami, warzywami i owocami z niską zawartością węglowodanów.
Na czym polega dieta niskowęglowodanowa?
Jak szybko schudnąć?
Taka metoda, nazywa dietą redukcyjną, jest od lat stosowana przez kulturystów. Zanim zdecydujesz się na taką dietę, warto poznać jej dobre i złe strony, a także pamiętać, że każdy organizm jest inny, więc niektórzy będą źle funkcjonować przy takim sposobie odżywiania i nie wyniosą z niego żadnych korzyści.
Gdzie znajdują się węglowodany?
Opierając się na piramidzie żywieniowej, powinniśmy unikać przede wszystkim węglowodanów z grupy cukrów prostych – białego pieczywa, słodyczy, rafinowanego cukru, wyrobów cukierniczych. Reszta węglowodanów nazywana jest często „głównym paliwem dla organizmu” i według standardowych zasad żywienia, nie powinniśmy z nich rezygnować.
Cukry proste występujące naturalnie w żywności, np. w owocach są szybko trawione, więc nie zagrażają zdrowiu i sylwetce, choć oczywiście nie można z nimi przesadzać. Węglowodany złożone, czyli produkty pełnoziarniste, są często zalecane przy zdrowych dietach odchudzających – mają wiele cennych składników i sycą na długo.
Zalety diety niskowęglowodanowej:
- Powoduje szybki spadek masy ciała,
- Łagodzi wahania glukozy,
- Zmienia proporcje cholesterolu na korzyść „dobrego”,
- Wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową.
Wady diety niskowęglowodanowej:
- W pierwszych dniach może powodować skutki uboczne – senność, zmęczenie, bóle głowy, zawroty głowy, nudności,
- Może doprowadzić do wzrostu trójglicerydów we krwi, co zwiększa ryzyko miażdżycy (mimo, że obniża zły cholesterol...),
- Przy takiej diecie częste są niedobory błonnika pokarmowego, skutkujące zaparciami,
- Powoduje ryzyko kwasicy metabolicznej, ponieważ brakuje w niej L-karnityny i enzymu Q-10,
- Niedobór węglowodanów powoduje utratę jonów i rozpad białek.
Co o tym sądzisz?