W każdym miesiącu pojawiają się owoce i warzywa, które są aktualnie najświeższe i jednocześnie najbardziej wartościowe. Podpowiadamy, po jakie owoce warto sięgać w czerwcu, lipcu i sierpniu, a także jakie cenne wartości się w nich kryją!
Powszechnie wiadomo, że owoce są bardzo zdrowe, co jest oczywiście prawdą. Jednak znaczenie ma również to, w jakich porach roku je spożywamy i w jakich porach dnia.
Kiedy jeść owoce?
Które owoce jeść?
Owoce a pora dnia
To, o jakiej porze jemy owoce ma wpływ na nasz organizm oraz masę ciała.
Są bogatym źródłem minerałów, błonnika i witamin, ale jednocześnie cukrów prostych – sacharozy i fruktozy. Każdy owoc ma swój indeks glikemiczny, a im wyższy, tym większy wyrzut insuliny. Tym samym zbyt duże spożycie owoców lub jedzenie ich w niewłaściwych godzinach może mieć konsekwencje w postaci gromadzącej się tkanki tłuszczowej.
Do owoców o wysokim indeksie glikemicznym zalicza się winogrona, mango, banany, daktyle, arbuzy i melony. Niski indeks glikemiczny i jednocześnie najkorzystniejszy wpływ na zdrowie i sylwetkę mają przede wszystkim wiśnie, pomarańcze, truskawki, śliwki, jabłka, gruszki oraz żurawina.
Zalecaną porcją owoców w ciągu dnia, zwłaszcza dla osób chcących zredukować tkankę tłuszczową jest jedna porcja, czyli:
- Dwa małe owoce (np. śliwki),
- Jeden średni owoc (np. gruszka),
- Szklanka drobnych owoców (np. truskawki).
Najlepiej spożywać je w godzinach rannych, np. na pierwsze lub drugie śniadanie. Będą szczególnie wartościowe w połączeniu z owsianką lub jogurtem. Ważne jest również, żeby nie jeść owoców bezpośrednio po większym posiłku, bo mogą one powodować wzdęcia.
Owoce a pora roku. Co jeść latem?
Czerwiec, lipiec i sierpień to okres, gdy mamy dostęp do zdrowych i pełnych witamin owoców. Sezonowe wyróżniają się tym, że mają najwięcej witamin, ponieważ spożywa się je niedługo po zerwaniu. Dodatkowo urozmaicamy swoją dietę, unikając jedzenia ciągle tego samego. Zapewniają nam one wszystko, co jest potrzebne do życia w danym klimacie.
Najwięcej owoców i warzyw mamy w Polsce właśnie latem i późną jesienią, dlatego warto skorzystać z tego witaminowego zastrzyku energii i zdrowia, który oferuje nam sama natura!
Czerwiec:
- Wiśnie,
- Truskawki,
- Agrest,
- Czereśnie,
- Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek.
Lipiec:
- Nektarynki i brzoskwinie (pierwsze zbiory),
- Arbuz,
- Czereśnie,
- Śliwki,
- Porzeczki,
- Truskawki,
- Wiśnie,
- Maliny,
Sierpień:
- Agrest,
- Arbuz,
- Brzoskwinie,
- Nektarynki,
- Poziomki,
- Śliwki,
- Truskawki,
- Maliny,
- Czereśnie,
- Porzeczki,
- Pierwsze winogrona i jagody.
Co o tym sądzisz?