Kwestia owoców w diecie odchudzającej nie jest wcale taka prosta, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. W mediach niejednokrotnie słyszy się o ich wpływie na wagę – raz w kategorii wspomagaczy, raz wrogów smukłej sylwetki. Nie można powiedzieć, że są tuczące, ale jednocześnie warto pamiętać, że niektóre z nich są bardziej kaloryczne od drugich. Jedno jest pewne: owoce, nawet na diecie, trzeba jeść, bo są pysznym i niezastąpionym źródłem zdrowia!
Czy owoce tuczą?
Czy cukier w owocach jest szkodliwy?
Aby unaocznić, ze owoc owocowi nierówny, wystarczy porównać chociażby wodnistego arbuza z wysokokalorycznym winogronem. Pół arbuza to 180 kcal, zaś pół kilograma winogron to już 345kcal. Różnica jest spora, dlatego warto wiedzieć, które owoce są dozwolone w większych, a które w mniejszych ilościach. Nie wolno popadać przy tym w paranoję, bo tak naprawdę każdy owoc zrobi wiele dobrego dla organizmu dzięki sporej zawartości cennych witamin!
Cukier w owocach – dobry czy zły?
Jednym z najczęściej wyciąganych argumentów przeciw spożyciu owoców na diecie redukcyjnej jest zawarty w nich cukier. Wiadomo – w końcu nie bez powodu są one słodkie, jednak nie można przyrównać zawartych w nich cukrów do tych, które znajdziemy w słodyczach. Batoniki, ciastka i czekolada to puste kalorie, które nie są organizmowi potrzebne.
Zaś w owocach zawarte są te dobre cukry, którym towarzyszy mnóstwo witamin i mikroelementów. Mają dużo witaminy C podnoszącej odporność i błonnika usprawniającego trawienie, a zarazem wspomagającego odchudzanie. Właśnie dlatego są na diecie jak najbardziej wskazane!
Które owoce będą najlepsze, gdy chcemy zrzucić tłuszczyk?
- Melony i arbuzy – najmniej kaloryczne owoce, które można zajadać bez zmartwień o figurę. Uznaje się je za wspomagacze odchudzania, w dodatku zawierają tylko od 12 do 36 kcal na 100g. Co więcej, mają w swoim składzie cytrulinę, która działa odchudzająco i uznawana jest za naturalny afrodyzjak, zwiększający poziom libido!
- Kiwi, brzoskwinie i nektarynki – te słodkości mają w składzie około 50kcla na 100g. Ze względu na to, że zwykle są dostępne głównie w sezonach, nie ma potrzeby ich specjalnego ograniczania. Według niektórych źródeł nektarynki i brzoskwinie są owocami najbogatszymi w dobroczynne witaminy, dlatego zdecydowanie warto po nie sięgać.
- Jabłka i cytrusy – to już niemal legendarne owoce towarzyszące osobom dbającym o linię. Dobrze jest zjeść chociażby jedno jabłko dziennie, aby poczuć ich niezwykłą moc. Jedno ma około 52kcal na 100g. Im kwaśniejsze, tym więcej w nim witamin, w dodatku najzdrowsze będzie takie ze skórką. Co ważniejsze, zawierają oczyszczające organizm pektyny. Warto jeść również mandarynki, pomarańcze i grejpfruty, które mają średnio od 36 do 44kcal na 100g.
Co o tym sądzisz?