33 081 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 153 produktów w 199 kategoriach

Owoc aceroli - cudowna wiśnia z Barbados

Owoc aceroli - cudowna wiśnia z BarbadosOwoc aceroli - cudowna wiśnia z Barbados

Acerola to egzotyczny owoc. Bardzo mało znany. Jest jednak prawdziwą bombą witaminy C. Malutki owoc ma jej tyle co kilogram cytryn. To wspaniała skarbnica dobrodziejstw dla organizmu. Jest popularny w innych krajach niemal tak jak sok pomarańczowy. Także zawartość bioflawonoidów w jej składzie sprawia, że jest owocem, które warto poznać i stosować zarówno dla zdrowia jak i urody.

Acerola to owoc przypominający rzeczywiście bardzo wiśnię. Rośnie na krzewie lub drzewie, które wysokością może sięgać aż do sześciu metrów. Krajem rodzinnym, z którego pochodzi jest Ameryka Środkowa i Wyspy Karaibskie. Ten malutki czerwony owoc o kwaskowatym delikatnym smaku ma w środku trzy pestki.
Jest uprawiana również w Stanach Zjednoczonych, Ameryce Południowej, Afryce i Australii.

  • Czy acerola jest zdrowa?

Skład owocu aceroli


Oprócz wspomnianej rekordowo dużej ilości witaminy C acerola zawiera takie witaminy i składniki jak:

  • witaminy B1,B2,PP,
  • białko,
  • magnez,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • kwas jabłkowy.

Formy występowania owocu aceroli


W przemyśle farmaceutycznym acerola występuje pod postacią suplementu diety w formie sproszkowanej. Można go również zakupić w formie tabletek. W przemyśle kosmetycznym dzięki zawartości substancji odmładzających i działającego kojąco na skórę kwasu askorbinowego jest sprzedawany w formie peelingów i maseczek.

CIEKAWOSTKA Z MEDYCYNY LUDOWEJ


Dawniej owoce aceroli były stosowane do leczenia biegunki, chorób wątroby, a nawet czerwonki. Acerola, a w zasadzie jej kora była także wykorzystywana do garbowania skór.

Działanie lecznicze aceroli

  • Ma właściwości przeciwzapalne i ściągające dlatego jest wykorzystywana do leczenia infekcji, przeziębień i innych stanów organizmu przebiegających z występowaniem infekcji bakteryjnych i wirusowych.
  • Oczyszcza wątrobę i nerki.
  • Wspomaga pracę serca, dotlenia mięsień sercowy i wspiera regenerację organizmu po ataku arytmii.
  • Ze względu na wysokie stężenie witamin jest bardzo dobrym środkiem przeciwgrzybiczym.
  • Badania dowiodły także, że acerola obniża poziom złego cholesterolu.
  • Poprzez działanie wolnych rodników wspomaga działanie antyrakowe.
  • Poprzez ich obecność zapobiega również przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wpływa na jej lepszą kondycję i wygląd. Poprawia się również kondycja fizyczna.
  • Zapobiega zaćmie i zaburzeniom pracy siatkówki.
  • Obniża ciśnienie.
    Pomaga zapobiegać skutkom wdychania dymu tytoniowego, ogranicza natężenie stresu oksydacyjnego u palaczy.


Owoc aceroli bardzo szybko się psuje dlatego na całym świecie jest on propagowany ale w różnych przetworach. Jest dobry do spożycia tylko do trzech dni od zerwania z krzaczka. Nie może być transportowany i przechowywany jako świeży owoc jak inne egzotyczne cuda witaminowe.

ciśnienie praca serca acerola
Komentarze
Dodano: 08 Wrzesień 2016
Autor: Karolina
Ocena:
A czy acerola jest dostępna w wersji świeżej u nas?
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 081 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 153 produktów w 199 kategoriach