Problemy z jelitami zazwyczaj są leczone za pomocą preparatów z błonnikiem, lewatyw, ćwiczeń. Czasem również konieczne są zabiegi chirurgiczne. W medycynie wyróżnia się dwa rodzaje zaparć – nawykowe i mechaniczne. Szacuje się, że przewlekły problem z jelitami ma nawet 20% dorosłych osób. Zaparcia mechaniczne (kamienie kałowe, rak jelita itd.) trzeba leczyć z pomocą lekarza, ale nawykowe można zaradzić na własną rękę.
- Kapusta kiszona – ma bardzo dużo błonnika, tak ważnego przy likwidowaniu zaparć. Pomocne są ogólnie domowe kiszonki, jednak w tym przypadku najlepiej sprawdza się właśnie kapusta. Jej kwaśny smak spowodowany jest fermentacją, w wyniku której powstają żywe kultury bakterii. To właśnie one poprawiają nasze procesy trawienne. Kapustą można się oczyścić – wystarczy wypijać szklankę pozyskanego z niej napoju raz dziennie.
- Śliwki – również skarbiec błonnika, który wchłania wodę, zwiększa objętość masy kałowej i wspomaga tym samym usunięcie niestrawionych resztek. Właśnie w taki sposób śliwki działają na organizm jak „miotła”, dzięki zawartości dużej ilości błonnika.
- Jabłka – gdy jelita działają wolniej, masy kałowe również przesuwają się w spowolnionym tempie. Niestety, zmienia się również skład mikroflory jelitowej. Winowajcą tego stanu rzeczy jest ponownie niedobór błonnika. Jeśli więc cierpisz na lekkie zaparcia, które trwają od trzech do czterech dni, wypijaj soki lub zjadaj przetwory z jabłek.
- Buraki – mają działanie lecznicze przy wielu problemach: chorobach nerek, otyłości, bólach brzucha, uczuciu pełności, wzdęciach, skurczach jelit oraz oczywiście zaparciom.
- Siemię lniane – pobudza perystaltykę jelit, oczywiście przy regularnym spożywaniu. Jest znakomitym, naturalnym środkiem przeczyszczającym. Można wypijać przed snem miksturę z siemienia, a rano organizm oczyści się bez problemu.
- Kasze – kolejne cenne źródło najlepszego przyjaciela jelit, czyli błonnika. Są bardzo zdrowe i urozmaicają naszą dietę. Mają w swoim składzie celulozę, ligniny, hemicelulozy, które usuwają zaparcia, zapobiegają nowotworom okrężnicy, sprzyjają chudnięciu.
- Truskawki – zawarta z nich bromelina jest enzymem usprawniającym trawienie. Zalecane osobom na diecie odchudzającej i mającym problem z trawieniem białek. Regulują właściwą pracę przewodu pokarmowego i wspomagają wydalanie toksyn.
Co o tym sądzisz?