34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 580 produktów w 199 kategoriach

Olej rycynowy – 8 pielęgnacyjnych zastosowań

Olej rycynowy – 8 pielęgnacyjnych zastosowańOlej rycynowy – 8 pielęgnacyjnych zastosowań

Doskonały środek dla twoich włosów, skóry i zdrowia. Nasze babcie stosowały olej rycynowy jako lek na wiele dolegliwości. Nie bez powodu – to uniwersalne domowe lekarstwo do dziś jest obecne w składzie wielu leków, kosmetyków, tkanin, mydeł i olejków do masażu.

  • Na co olejek rycynowy?

  • Jakie zastosowanie ma olejek rycynowy?

  • Jakie właściwości ma olejek rycynowy?

Olej rycynowy jest wytłaczany z nasion rącznika pospolitego, który w naturze występuje w Indiach i Afryce. Na całym świecie znany jest ze swoich możliwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. To jedna z tych naturalnych substancji, które mają uniwersalne zastosowanie w leczeniu wielu chorób, jednak sprawdzi się też doskonale do pielęgnacji ciała:

  1. Będzie świetnym sposobem na wszelkie problemy skórne: trądzik, oparzenia słoneczne, rozstępy, suchą skórę, kurzajki, czyraki, infekcje grzybiczne oraz chroniczne swędzenie. Zanurz wacik w oleju rycynowym, nałóż bezpośrednio na problematyczny rejon skóry, pozostaw na godzinę i na koniec dokładnie spłucz. Czynność powtarzaj rano i wieczorem dla najlepszego efektu.
  2. Stosuj go jako ochronę i serum na zmarszczki mimiczne. Nałożony na skórę wnika głęboko w jej powierzchnię, stymulując jednocześnie produkcję elastyny i kolagenu. Dzięki temu zmiękcza, nawilża, wygładza i odmładza skórę. Przy regularnym stosowaniu usunie nawet linie pojawiające się wokół oczu. Smaruj skórę olejem codziennie, przed położeniem się spać.
  3. Metoda na trądzik – zawarty w nim kwas rycynolowy zwalcza bakterie wywołujące zmiany trądzikowe, przenikając przez poszczególne warstwy skóry. Umyj twarz ciepłą wodą aby otworzyć pory, następnie wmasuj olejek okrężnymi ruchami, pozostaw na całą noc, a rano spłucz go zimną wodą.
  4. Rozstępy – stosowany w czasie i po ciąży usunie uciążliwe rozstępy. Należy wcierać go regularnie w skórę na brzuchu i udach.
  5. Nawilżysz nim również zbyt suchą cerę. Zawarte w oleju rycynowym kwasy tłuszczowe pomagają usuwać płaty suchej skóry i przywracają właściwy poziom nawilżenia. Wystarczy tylko niewielka ilość oleju: nałóż kilka kropli na twarz co wieczór.
  6. Stymuluje porost włosów. Zaleca się go zewnętrzne stosowanie na skórę głowy, aby wzmocnić włosy, najlepiej wraz z dodatkiem oleju kokosowego lub migdałowego. Działa w ten sposób, ponieważ pobudza krążenie krwi, a tym samym jej dopływ do mieszków włosowych, przyspieszając ich wzrost.
  7. To również metoda na piękne brwi. Stosowany codziennie wzmocni brwi i rzęsy, a także ochroni je przed łamaniem się i wypadaniem. Wcieraj olej rycynowy codziennie przed położeniem się spać, a szybko zauważysz efekty.
trądzik rozstępy rzęsy wypadanie włosów problemy skórne zmarszczki porost włosów kurzajki olej rycynowy na brwi olej rycynowy na włosy olejek rycynowy
Komentarze
Dodano: 26 Wrzesień 2016
Autor: Anita
Ocena:
Nie wiedziałam że olej rycynowy ma tak szerokie zastosowanie. Gdzie mogę go kupić? W aptece czy normalnie w sklepie?
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 580 produktów w 199 kategoriach