Czarna rzepa jest zdecydowanie zbyt rzadko stosowana, choć stanowi źródło wielu witamin i składników odżywczych. Poza działaniem oczyszczającym i odtruwającym, potrafi pomóc również takich dolegliwościach jak kaszel czy niedokrwistość. Obecne w niej związku siarki, wspomagające procesy trawienne, oraz fitoncydy podobne w działaniu do antybiotyków, to składniki likwidujące wiele dolegliwości. Czarna rzepa to warzywo, które powinno stać się jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety.
Czarna rzepa, jak sama nazwa mówi, charakteryzuje się czarną skórką. Znajdująca się pod nią bulwa ma nieco ostry smak, tak charakterystyczny dla rzodkwi. Nie bez powodu czarną rzepę nazywa się również czarną rzodkwią – wystarczy spróbować, aby się przekonać. Roślina ta występuje w stanie dzikim na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Uprawiana w Polsce, zbierana jest późną jesienią, zaraz przed pojawieniem się pierwszych przymrozków. Czarnej rzepy nie powinno zabraknąć w twoim zimowym menu, ponieważ przyczyni się do zachowania odporności i zdrowia na cały ten mroźny okres.
Na co jest dobra czarna rzepa?
Jakie działanie ma czarna rzepa?
Dlaczego czarna rzodkiew to super zdrowy dodatek do obiadu?
Wspomniane wcześniej związki siarki obecne w rzepie, to metoda na poprawę stanu skóry, gdyż zwiększają jej ukrwienie, oraz usprawnienie trawienia, ponieważ wspomagają wydzielanie żółci, soków trawiennych i produkcję śliny. Inna zaleta tego rodzaju rzodkwi to fitoncydy, które wyróżniają się działaniem bakteriobójczym. Oprócz tego znajdziemy w niej takie cenne składniki odżywcze jak:
- Związki siarkowe,
- Antocyjany – barwniki roślinne, które mają leczniczy wpływ na organizm człowieka,
- Fitosterole – redukują poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL,
- Witaminę C,
- Witaminy z grupy B,
- Witaminę A,
- Składniki mineralne – wapń, magnez, cynk, wapń, żelazo,
- Olejek eteryczny.
Czarna rzodkiew ma działanie odkrztuszające, dlatego pomoże przy kaszlu, a dzięki zawartości żelaza zapobiega niedokrwistości. Wyciąg z niej stosuje się w wielu lekach, m.in. preparatach na odchudzanie, a także na dolegliwości wątrobowe. Dodaje się ją do wielu popularnych leków, gdyż działa przeciwbakteryjnie i żółciopędnie.
Roślina ta pomoże również przy nerwobólach oraz dolegliwościach związanych z korzonkami – wówczas dobrze jest nacierać bolące miejsca sokiem z czarnej rzepy. Co więcej, działa oczyszczająco na organizm i moczopędnie, zwiększa jego odporność na infekcje, a także usprawnia działanie stawów dzięki obecności związków siarki.
Poleca się ją również na zniszczone, pozbawione blasku i życia włosy oraz paznokcie. Wzmacnia ich cebulki, likwiduje przetłuszczanie się i łupież. Dodawana jest często do szamponów i odżywek. Pozytywnie oddziałuje również na paznokcie, cerę trądzikową i zaskórniki, rozjaśnia cerę i działa przeciwłojotokowo.
Czarnej rzepy nie powinny spożywać osoby, które cierpią na niewydolność serca, nerek, nieżyt jelita cienkiego lub nadkwaśność żołądka.
Co o tym sądzisz?