Ocet jabłkowy wytwarzany jest z jabłek i w kuchni używany jest ogólnie, jako naturalny konserwant. Może być używany również, jako ciekawa przyprawa do wielu potraw, poprawiając ich smak i aromat. Jak się jednak wydaje, ocet jabłkowy może być również specyfikiem ułatwiającym odchudzanie.
Co zawiera ocet jabłkowy?
Jak stosować ocet jabłkowy?
Naukowe przesłanki
Ocet jabłkowy nie został nigdy przebadany, jako remedium na nadwagę. Nigdy nie badano jego użyteczności, jako środka na odchudzanie. Jak jednak czytamy w jednym z artykułów naukowych, wydanych przez Szkołę Medyczną Harvarda, napisanych pod kierownictwem lekarza Roberta B. Sapera: ocet jabłkowy z pewnością zawiera różnorodne minerały i witaminy, jego rola, jako środka zaradczego na odchudzanie nie została jednak potwierdzona.
Naukowcy i lekarze dodatkowo zwracają jeszcze uwagę na to, że nieprawidłowe użycie octu jabłkowego może być niebezpieczne dla zdrowia np. w przypadku chorowania na niektóre dolegliwości lub przekroczenia zdrowej dawki.
Ta forma odchudzania, choć nie znajduje poparcia a medycynie klasycznej, jest jednak polecaną formą terapii w medycynie alternatywnej.
Ocet jabłkowy: to, co w nim najlepsze
- Ocet jabłkowy działa leczniczo w przypadku niektórych chorób układu pokarmowego, poprawia trawienie
- Ocet jabłkowy zawiera duże ilości sodu, fosforu, wapnia i potasu, niezbędnych dla naszego funkcjonowania elementów i składników diety
- W occie jabłkowym znajdziemy również spore ilości witaminy E: witaminy młodości. Chroni ona przed wolnymi rodnikami, jest naturalnym antyutleniaczem i spowalnia procesy starzenia się komórek, przez co cały organizm zaczyna funkcjonować szybciej i sprawniej
- Spożywanie octu jabłkowego wpływa na ciało orzeźwiająco i oczyszczająco; dieta, w której ocet jabłkowy gra główną rolę może pomagać w odchudzaniu się
Dlaczego ocet jabłkowy może działać odchudzająco?
Możliwe, że ma on wpływ na wiązanie tłuszczów i usuwanie złogów. Poza tym przyspiesza trawienie i nasz metabolizm. Oczyszcza organizm z niepotrzebnych już produktów przemiany materii. Wszystko to pozwala na szybsze zrzucenie zbędnych kilogramów w zdrowy sposób.
Jak stosować ocet jabłkowy?
W formie leczniczej i zaradczej, jako pomoc w odchudzaniu, ocet jabłkowy można wypijać do paru razy dziennie: w niewielkich ilościach rozpuszczony uprzednio w wodzie. W kuchni można go stosować, jako dodatek do sałatek i dań mięsnych, szczególnie z mięsa czerwonego (w diecie odchudzającej powinniśmy mięsa czerwonego jednak unikać na rzecz mięsa chudszego).
Warto również wprowadzić do swojej diety spore ilości błonnika zawartego np. w czarnym pieczywie. W połączeniu z octem jabłkowym efekt odchudzający powinien być szybko dostrzegalny. Właśnie głównie z tych dwóch składników tworzy się dostępne w aptekach naturalne tabletki odchudzające.
Przygotowanie specyfiku odchudzającego
Nalewamy dwie łyżki octu jabłkowego do szklanki. Resztę uzupełniamy niegazowaną wodą mineralną. Wypijamy tak przygotowany specyfik trzy razy dziennie przed głównymi posiłkami: śniadaniem, obiadem i kolacją.
Co o tym sądzisz?