Zdrowe odżywianie to nie tylko szczupła sylwetka, ale i zadbany wzrok. Żywność, którą każdego dnia nakładamy na talerze decyduje nawet o stanie nawilżenia gałki ocznej, dlatego tak istotne jest uwzględnienie wszelkich niezbędnych składników mineralnych czy witamin.
W jadłospisie warto zawrzeć ryby, ponieważ dostarczają niezbędnych dla prawidłowego widzenia kwasów omega-3. Odpowiadają za tworzenie fotoreceptorów i tkanki nerwowej w siatkówce oka. Aby zapewnić ich optymalną porcję, należy sięgać po łososia, albo witaminy w kapsułkach. Jakie inne składniki są niezbędne dla sprawnego widzenia?
Co to są antocyjany?
Jakie są objawy niedoboru witaminy A?
Antocyjany
- Substancje nadające kolor kwiatom i owocom, zwalczają stan zapalny, bakterie, zabezpieczają naczynia krwionośne oka i stymulują produkcję rodopsyny będącej światłoczułym barwnikiem siatkówki. Czerwona kapusta i owoce, takie jak: czereśnie, wiśnie, aronie, porzeczki, truskawki czy śliwki, mają jej pod dostatkiem.
Kompleks witamin A, C i E
Najlepiej przysłużą się dla naszego zdrowia witaminy czerpane bezpośrednio z pożywienia. Dla wzroku szczególnie istotne są pełniące funkcję przeciwutleniaczy, które zwalczają odpowiedzialne za stres oksydacyjny, witaminy A, C i E.
- Niedobór witaminy A, może sprowokować powstanie ślepoty zmierzchowej, zwanej również kurzą ślepotą. Drugim zagrożeniem jest zespół suchego oka, czyli tzw. kseroftalmia. Starajmy się, żeby na nasz talerz codziennie trafiła żywność bogata w beta-karoten, m.in.: wątróbka, szpinak, marchew, brokuły lub dynia.
- Natomiast braki witaminy C, prócz tego, że sprzyjają infekcjom, dodatkowo zwiększają ryzyko wystąpienia zaćmy. Oczywistym źródłem witaminy C są cytrusy i porzeczka, aczkolwiek nie brak jej w owocach dzikiej róży, w jabłkach, winogronach, szparagach, brokułach oraz czerwonej papryce.
- Ostatnia z witamin, które wywierają niebotyczny wpływ na sprawność narządu wzroku, to witamina E. Głównym jej działaniem jest unieszkodliwienie wolnych rodników. Znajdziemy ją w orzechach, migdałach, kiełkach pszenicy, margarynie, oleju słonecznikowym, kukurydzianym, bądź sojowym.
Składniki mineralne
- Regularnie przyjmowany cynk usunie podrażnienia oczu. Ponieważ wchodzi w interakcję z witaminą A, dba o właściwe funkcjonowanie plamki żółtej, która jest położona w centralnej części oka. Minerał obecny jest w chudym mleku, wątróbce, jajach, pestkach dyni, nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistym chlebie.
- Mangan wymiata wolne rodniki z organizmu. Celem uzupełnienia manganu, zaleca się jeść korzeń pietruszki, buraki, kalafior oraz ziarna słonecznika.
- Miedź usprawnia widzenie. Występuje w orzechach, awokado czy owocach morza.
- Selen zabezpiecza oczy przed powstawaniem retinopatii cukrzycowej. Niedobór selenu zdarza się rzadko, aby mu przeciwdziałać, należy sięgnąć po brązowy ryż, szparagi, jaja i cebulę.
Co o tym sądzisz?