Niskokaloryczna, a zarazem pełna witamin i minerałów, mowa właśnie o rzodkiewce. Niepozorne maleństwo uchodzące za naturalny antybiotyk o działaniu bakteriostatycznym i grzybobójczym, dodatek do kanapki, który zwalczy trądzik, podkręci metabolizm, dlatego ułatwi zgubienie zbędnych kilogramów oraz wzmocni włosy i paznokcie.
Rzodkiewka była ceniona już przez starożytnych Greków i Egipcjan. Słynęła ze wspaniałych właściwości dla sprawności intelektualnej i procesów trawiennych. Kto chciał cieszyć się doskonałą pamięcią i wzrokiem, musiał zasmakować w rzodkiewce. Dziś tę nowalijkę traktujemy, jako dodatek do sałatki, bądź na kanapkę, całkowicie zapominając o jej pozytywnych właściwościach dla naszego organizmu.
Jakie właściwości ma rzodkiewka?
Czy rzodkiewka jest zdrowa?
Rzodkiewka polecana jest wszystkim za wyjątkiem osób uskarżających się na schorzenia trzustki, zespół jelita wrażliwego, czy wrzody. Jeśli cierpimy na kamicę fosforanową możemy rzodkiewkę spożywać w niewielkich porcjach. Podobnie po rzodkiewkę rzadko mogą sięgać osoby narażone na podwyższony poziom cukru.
Komu rzodkiewkę, komu?
- Zaleca się, aby nadciśnieniowcy zadbali o dostarczenie organizmowi konkretnej porcji potasu każdego dnia. W tym przypadku pomoże rzodkiewka, która w 100 g posiada, aż 233 mg tego minerału.
- Dzięki działaniu wykrztuśnemu z czystym sumieniem polecamy rzodkiewkę osobom zmęczonym uciążliwym kaszlem, bądź zmagających się z chorobami oskrzeli, czy astmą.
- Ponieważ rzodkiewka wspomaga apetyt jest wskazanym dodatkiem do kanapki niejadka oraz osób narażonych na dolegliwości trawienne, gdyż optymalizuje czynności wątroby i zwiększa produkcję zółci. Bez obaw możemy sięgać po nią przy nadmiernej fermentacji w jelitach, w problemach jakie płata nam wątroby lub w razie niestrawności.
- O ile doskwiera nam reumatyzm, demineralizacja, krzywica, anemia, czy kamienie nerkowe, również w tych przypadkach z pomocą przyjdzie nam rzodkiewka.
- Nie bez znaczenia jest fakt, iż rzodkiewka oczyszcza nasz organizm z nadmiaru toksyn.
- Z uwagi na zawartość żelaza, rzodkiewka polecana jest osobom borykającym się z anemią.
- Z rzodkiewek przygotujemy maseczkę, która odżywi nasze włosy. W tym celu ścieramy rzodkiewki, po czym wyciskamy z nich sok potrzebny do rozprowadzenia w nim niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Mając pewność, iż nie jesteśmy uczuleni, tak powstałą maseczkę rozprowadzamy na włosach i wcieramy w skórę głowy. Po upływie kwadransa, dokładnie myjemy włosy szamponem.
Substancje odżywcze w rzodkiewkach
Witaminami obecnymi w rzodkiewce są witaminy A, C i K oraz tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, witamina B6 i niacyna. Docenić powinniśmy ją, również przez wzgląd na minerały, takie jak potas, żelazo, wapń, magnez, cynk i sód.
Co o tym sądzisz?