35 057 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 697 produktów w 199 kategoriach

Nie za dużo, nie za mało. Witamina A w ciąży – uzupełniaj z rozsądkiem!

Nie za dużo, nie za mało. Witamina A w ciąży – uzupełniaj z rozsądkiem!Nie za dużo, nie za mało. Witamina A w ciąży – uzupełniaj z rozsądkiem!

W ciąży ważne jest przyjmowanie odpowiednich składników odżywczych i witamin, które zapewnią noworodkowi prawidłowy rozwój. Poza słynnym kwasem foliowym, istotna jest również witamina A, która jest po prostu niezbędna do właściwego funkcjonowania płodu. Głównym źródłem tej witaminy są pomarańczowe i czerwone owoce, jajka oraz marchewka. Niestety – z witaminkami też trzeba uważać.

  • Jakie właściwości ma witamina A?

  • Jak wygląda przedawkowanie witaminy A?

Witamina A w nadmiarze może uszkodzić płód i spowodować poronienie, ponieważ ze względu na fakt, iż rozpuszcza się w tłuszczach, dość łatwo można ją przedawkować. Jak uzupełniać tą witaminę w sposób bezpieczny, nie zagrażający dziecku?

Dlaczego witamina A jest ważna

Należy ona do grupy składników rozpuszczalnych w tłuszczach i ma wiele drogocennych właściwości:

  • Warunkuje prawidłowe procesy widzenia,
  • Ma właściwości antyoksydacyjne,
  • Chroni przed rozwojem chorób nowotworowych,
  • Chroni komórki przed uszkodzeniem, dzięki usuwaniu wolnych rodników,
  • Zapobiega wystąpieniu kurzej ślepoty,
  • Zapewnia prawidłowy rozwój płodu: jest niezbędna do właściwego wzrostu zębów i kości,
  • Wspomaga już proces zapłodnienia – chroni przed resorpcją zarodka w macicy, zaś u mężczyzn usprawnia proces spermatogenezy, a więc produkowania plemników.

Jej niedobór niesie problemy zdrowotne. Za mało witaminy A przyczynia się do suchości skóry, obniżenia odporności, łysienia plackowatego, braku apetytu, zaburzeń widzenia i rozmaitych zmian skórnych. Niestety, można łatwo ją przedawkować.

Jak rozpoznać przedawkowanie i co powoduje?

Do objawów zatrucia tym składnikiem zaliczamy:

  1. Wymioty,
  2. Nudności,
  3. Bóle głowy,
  4. Spadek ciśnienia śródczaszkowego,
  5. Zaburzenia napięcia mięśniowego.

Taki nadmiar jest szkodliwy głównie dla rozwijającego się płodu, ponieważ może stać się przyczyną wystąpienia małogłowia, wodogłowia, chorób układu krążenia i wad wrodzonych twarzoczaszki. Właśnie dlatego kobiety w ciąży nie powinny przyjmować suplementów diety z witaminą A.

Jak tego uniknąć?

Dostarczając ten składnik w postaci posiłków. Najwięcej zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli wątróbka, masło, śmietana, ser żółty. Mimo to, kobiety w ciąży nie powinny jeść wątróbki i podrobów, głównie ze względu na ryzyko występowania w nich różnych toksyn, z którymi zwierzę miało kontakt. Najlepiej spożywać warzywa i owoce o żółtej, pomarańczowej, czerwonej i niebieskiej barwie, które będą w tym przypadku najzdrowsze. Przykładowo, dzienne zapotrzebowanie na dawkę witaminy A u ciężarnych pokryją dwie marchewki, więc nie ma tutaj potrzeby dodatkowej suplementacji chemicznymi preparatami.

witaminy ciąża dziecko witamina A niedobór witaminy A dieta w ciąży co jeść w ciąży witamina A w ciąży nadmiar witaminy A uszkodzenie płodu suplementy dla ciężarnych suplementy dla kobiet w ciąży właściwości witaminy A

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 35 057 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 697 produktów w 199 kategoriach