33 107 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 153 produktów w 199 kategoriach

Nie tylko alkohol niszczy wątrobę. Sprawdź, co jeszcze jej nie służy!

Nie tylko alkohol niszczy wątrobę. Sprawdź, co jeszcze jej nie służy!Nie tylko alkohol niszczy wątrobę. Sprawdź, co jeszcze jej nie służy!

Wątroba to narząd, który nie próżnuje. Głównym jej zadaniem jest przetwarzanie pokarmu w substancje odżywcze dla tkanek i komórek w naszym organizmie. W wątrobie dochodzi do skomplikowanych procesów trawiennych. Tu magazynowane są niektóre witaminy i minerały oraz rezerwy krwi, regulowana jest równowaga hormonalna, produkowane są związki warunkujące odporność. Dlatego niezmiernie ważne jest, aby zachować ten organ w dobrej kondycji.

  • Co niszczy wątrobę?

  • Czy witamina A niszczy wątrobę?

Powszechnie wiadomo jest, że wątrobę niszczy alkohol. Okazuje się jednak, że życie w abstynencji nie wystarczy, by uniknąć problemów w tej kwestii. Inne popularne rzeczy, które szkodzą wątrobie to:

  • duże ilości kawy,
  • potrawy smażone,
  • tłusta dieta,
  • jedzenie w pośpiechu, na stojąco,
  • nadwaga, otyłość.

Ale to niestety nie wszystko. Istnieje szereg kolejnych produktów, które niekorzystnie wpływają na wątrobę. Warto wiedzieć, co do nich należy, by uniknąć problemów zdrowotnych, gdyż źle działająca wątroba to nie tylko ból i kłucie w prawej części podbrzusza, ale też otyłość brzuszna, nadciśnienie, cellulit i złe samopoczucie. Oto lista mniej oczywistych rzeczy, których wątroba nie lubi.

  1. Nadmiar cukru – zbytnie nagromadzenie w wątrobie komórek tłuszczowych zaburza proces przekształcania składników odżywczych w tłuszcze. Jest to niebezpieczne i grozi poważnymi konsekwencjami w postaci zapalenia wątroby.
  2. Czerwone mięso – jest trudne do strawienia, wątroba musi się przy nim mocno napracować, dlatego zaleca się jeść je maksymalnie dwa razy w tygodniu.
  3. Glutaminian sodu – jest to tak zwany ulepszacz smaku, najczęściej spotykany w gotowych potrawach w proszku oraz w napojach gazowanych. Składnik ten, podobnie jak cukier prowadzi do stłuszczenia wątroby, co może spowodować nawet chorobę nowotworową tego narządu.
  4. Kava kava czyli pieprz metystynowy – ta substancja o tajemniczo brzmiącej nazwie jest składnikiem wielu suplementów ziołowych, przeznaczonych do łagodzenia skutków menopauzy lub na poprawę nastroju. Niestety w przypadku wątroby może ona prowadzić do jej zapalenia lub niewydolności.
  5. Witamina A czyli retinol – w nadmiarze jest nawet toksyczna dla wątroby. Trzeba zatem uważać, jeśli obok często spożywanych produktów takich jak: mleko, jaja, warzywa i owoce o żółtej, pomarańczowej lub czerwonej barwie, również suplementujemy tę witaminę.
  6. Niektóre z przypraw – te, które podrażniają wątrobę to: sól, pieprz, curry, ostra papryka, chili, ocet, głównie spirytusowy, musztarda. Wielu z nas na nich właśnie bazuje przygotowując posiłki, dlatego trzeba pamiętać, by zachować umiar w ich stosowaniu.
  7. Grzyby – choć są bardzo cenne ze względu na swe walory smakowe, to są też źródłem toksyn oraz metali ciężkich, które dostają się do nich ze skażonej ziemi.
  8. Tłuszcze trans – obecne w gotowych daniach, w pakowanej żywności ale też w sklepowych wypiekach. Znacznie zwiększają one ryzyko uszkodzenia wątroby.
WĄTROBA zapalenie wątroby marskość wątroby choroby wątroby objawy chorej wątroby

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 107 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 153 produktów w 199 kategoriach