Przed egzaminami, w pracy, po ciężkim dniu, gdy wciąż zostało nam jeszcze dużo do zrobienia – w codziennym życiu koncentracja jest niezwykle istotna. Najprostszy sposób, by ją uzyskać, to kawa, jednak w dużych ilościach jest niezdrowa a poza tym dzieci i osoby w ciąży od niej stronią. Jak więc naturalnie zwiększyć poziom koncentracji?
Jak się skoncentrować?
Czy yerba-mate jest zdrowa?
Świetne efekty daje yerba-mate. To południowoamerykańska roślina, w działaniu podobna do kawy, jednak dająca bardziej naturalny efekt. Zamiast kołaczącego serca i „kopa” energii uzyskujemy efekt delikatnego rozjaśnienia myśli. Podobne działanie ma guarana, która dodaje energii i delikatnie pobudza. Dlatego zioła te często występują w duecie, uzupełniając swoje działanie.
Azjatycki sposób
Na drugim końcu świata podobne działanie od wieków miał żeń-szeń. W Azji to ten produkt uznaje się za króla koncentracji, który pomaga się skupić i zapamiętać znaczną ilość informacji. Mona g przyjmować w tabletkach, herbatkach czy w formie dodatku do posiłku. Z kolei w Indiach popularna jest gotu-cola, która również rozjaśnia umysł i pozwala pracować bez zmęczenia do późnych godzin nocnych. Jeśli zależy nam na bardziej stałym efekcie, to znaczy na stałym polepszeniu zdolności umysłowych, koncentracji i pamięci, możemy zacząć przyjmować indyjskie zioło ashwaganda czy brahmi.
Alternatywa dla kawy
Osoby, które chcą poprawić koncentrację i zdolności umysłowe prostszymi metodami, powinny sięgnąć po kakao. Podobnie jak kawa zawiera niewielką ilość kofeiny, jednak w przeciwieństwie do małej czarnej dostarcza do mózgu magnezu i witaminy B, które pomagają się skoncentrować i odżywiają mózg i nerwy. Tymczasem kawa wypłukuje te składniki – to dlatego po wypiciu kilku kaw czujemy się spięci, rozchwiani i nie w formie. Kakao, tak jak czekolada, zawiera też składniki o działaniu podobnym do serotoniny, czyli naturalne hormony szczęścia. To sprawia, że nawet w obliczu nawału stresu damy sobie radę z obowiązkami i spokojnie wykonany je do końca. Zimą warto dodać do kawy sproszkowanego imbiru, który ma działanie podobne do żeń-szenia a dodatkowo rozgrzewa ciało, co poprawia nastrój i możliwości.
Niezłym sposobem na poprawę koncentracji jest też filiżanka dobrej jakości zielonej herbaty. Taki napar zawiera mniej kofeiny niż kawa, za to więcej poprawiających pracę mózgu i dbających o jego żywotność bioflawanoidów. Dlatego w przeciwieństwie do kawy odżywi, zamiast drenować naturalne zasoby naszego organizmu.
Co o tym sądzisz?