Wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak istotna dla zdrowia jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Już w szkole uczono, że nabiał, produkty zbożowe, mięso i słodycze to produkty kwasotwórcze, zaś owoce i warzywa – zasadotwórcze. Ciało potrzebuje jednych i drugich, aby zachować równowagę i działać tak, jak trzeba. Niestety – wielu z nas o tym zapomina!
Dieta przeciętnego Polaka wciąż pozostawia wiele do życzenia. Wciąż za dużo w naszej diecie tłustego mięsa, produktów zbożowych, słodyczy, do tej jeszcze kawa i alkohol. W wyniku jedzenia tylko tego, co nam smakuje, a nie tego, czego potrzebuje organizm, szybko doprowadzamy do zakwaszenia organizmu. Warzywa wciąż stanowią jedynie dodatek do obiadu, najczęściej w postaci minimalnej ilości surówki albo ozdobnego listka sałaty czy plasterka pomidora na kanapce. A to stanowczo za mało! Za dużo produktów kwasotwórczych, za mało zasadotwórczych to szybka droga do kiepskiego stanu zdrowia.
Czy organizm jest zakwaszony?
Jak sprawdzić czy masz zakwaszony organizm?
Jak to zwykle wygląda…
Taka dieta przyczynia się do tego, że z biegiem lat czujemy się wyglądamy coraz gorzej. Im dłużej to trwa, tym większe szkody. Normą stają się dla nas:
- Wieczne niewyspanie,
- Zmęczenie,
- Brak energii,
- Cellulit,
- Nadwaga,
- Rozdrażnienie,
- Ciemne kręgi pod oczami,
- Bóle stawów,
- Częste infekcje,
- Zmniejszenie jasności umysłu, problemy z koncentracją.
Zadaj więc sobie pytania: bolą cię mięśnie, kręgosłup, kości? Masz mało energii? Często chorujesz na grypę i przeziębienia? Masz osteoporozę? Cierpisz na problemy z pęcherzykiem żółciowym? Twoje włosy wypadają, tracą blask? Skóra wygląda źle, pojawiają się wypryski, zaczerwienienia? Łatwo tyjesz, trudno ci schudnąć? Masz zmienne nastroje?
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na część z powyższych pytań, rozważ, czy nie masz zakwaszonego organizmu.
Jak to sprawdzić?
Aby uniknąć takiego stanu rzeczy, trzeba z wiekiem coraz bardziej uważać na to, co się je i sięgać głównie po zdrowe pożywienie. Z czasem pojawiają się inne „zakwaszacze” czyli brak ruchu, stres i niedosypianie. Nasze samopoczucie nie jest wówczas kwestią wieku – to właśnie zakwaszenie organizmu powoduje te dolegliwości.
Najprostszą metodą zbadania kwasowości moczu jest przeprowadzenie badania za pomocą papierka lakmusowego. Zmieni on kolor na taki, który odpowiada pH moczu. Pomiar należy przeprowadzić od razu po przebudzeniu, nie powinno się przed tym nic pić. Papierek wskaźnikowy umieszcza się w środkowym strumieniu moczu, albo najpierw pobiera się mocz do jałowego pojemnika i następnie w nim umieszcza się papierek. Nie trzymaj w palcach części papierka, która pokazuje wynik(twoja skóra ma kwaśny odczyn), po pomiarze od razu porównaj go ze skalą.
Co o tym sądzisz?