Określa się ją jako jedną z najzdrowszych przypraw świata i nie ma w tym twierdzeniu żadnej przesady. Kurkuma cechuje się wyjątkowym działaniem przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Co więcej, ostatnie badania Światowej Organizacji Zdrowia pokazują, że zachorowalność na raka w krajach hinduskich jest zdecydowanie niższa niż w krajach zachodnich. Za wiele chorób odpowiedzialna jest zła dieta, bogata w tłuszcze, sól i cukier. W kuchni hinduskiej stosuje się za to wiele anty-rakowych przypraw, do których grona należy właśnie kurkuma.
Roślina ta rośnie w krajach Bliskiego Wschodu i Azji, osiągają nawet do 1 metra wysokości. Stosuje się ją zarówno w celach medycznych, jak i w formie przyprawy oraz barwnika dodawanego do potraw. Wyróżnia się charakterystycznym smakiem i kolorem.
Czy kurkuma jest zdrowa?
Na co pomaga kurkuma?
Wyjątkowa i antynowotworowa
Jedną z najbardziej niezwykłych cech kurkumy jest bez wątpienia jej właściwość cytotoksyczna, czyli toksyczne oddziaływanie na komórki rakowe. Oznacza to, że zawarta w tej przyprawie kurkumina (przeciwutleniacz) nie tylko niszczy komórki rakowe, ale także zmusza je do walki ze sobą. W związku z tym, rak wyniszcza się samoistnie. Kolejne badania donoszą, że kurkuma chroni przed czerniakiem, czyli nowotworem skóry.
Cudowne właściwości. Dobra nie tylko na raka
To nie koniec zalet kurkumy. Podobnie jak wiele innych stosowanych w krajach hinduskich przypraw, reguluje przemianę materii, wspomaga też leczenie dolegliwości pokarmowych. Co więcej, oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne, likwiduje wzdęcia, stymuluje produkcję żółci i soków trawiennych. Będzie zdrowym dodatkiem do potraw mięsnych, ponieważ zapobiega powstawaniu toksyn w organizmie i wspomaga trawienie białek.
Wspomniana wyżej kurkumina, czyli składnik o działaniu antyoksydacyjnym, spowalnia procesy starzenia się organizmu, działając jednocześnie jak naturalny antybiotyk. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a także korzystny wpływ na układ nerwowy. Najważniejszymi związkami aktywnymi w kurkuminie są także olejki eteryczne, które mają w swoim składzie witaminę C oraz sole mineralne. Zapobiegają również wzdęciom i wspomagają wydzielanie żółci.
Sposób na koncentrację i odporność
Tumeron, czyli jeden z olejków eterycznych zawartych w tej przyprawie działa przyspieszająco na procesy naprawcze w mózgu. Co więcej, związek ten motywuje komórki nerwowe do rozmnażania się, dlatego bardzo pozytywnie działa na stan naszego mózgu. Spożycie potraw z dodatkiem tej przyprawy poprawia również zdolności myślowe, a kurkumina ma działanie niszczące białka, które są winne powstawaniu choroby Alzheimera.
Kurkuma jest też doskonałym sposobem na poprawę odporności. Podnosi ona poziom peptydu, który chroni nasz organizm przed infekcjami. Takie oddziaływanie jest wspomagane przez bakteriobójcze, antywirusowe i przeciwgrzybiczne właściwości kurkuminy. Dlatego w trakcie choroby warto dodawać kurkumę do herbaty, spożywać zawierające ją dania lub zrobić z niej specjalny napar.
Co o tym sądzisz?