Polska to kraj, który jest jednym z liderów w produkcji aronii. Jej wygląd kojarzy się z jarzębiną lub niewielkimi jagodami (ze względu na swoje fioletowe zabarwienie), choć smak jest zupełnie odmienny. Warto wykorzystać ją do zrobienia różnego rodzaju przetworów, po które można sięgnąć przez cały rok, gdyż nadaje im kwaskowatego, przyjemnego smaku, a także ma dobry wpływ na nasze zdrowie i pomoże rozprawić się z wieloma infekcjami.
Właściwości zdrowotne aronii znajdują bardzo szerokie zastosowanie. Pomoże rozprawić się nawet z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby oczu, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze. Oprócz tego działa przeciwnowotworowo.
Na co nalewka z aronii?
Czy aronia jest zdrowa?
Aronia na zdrowe oczy i nadciśnienie
Nalewka z aronii doskonale sprawdzi się w przypadku osób cierpiących na zbyt wysokie ciśnienie. Dzięki obecności rutyny i antocyjanów, owoc ten ma pozytywny wpływ na serce i układ krążenia, ponieważ zapobiega odkładania się nadmiaru złego cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo i wzmacnia naczynia krwionośne. Ta ostatnia cecha sprawia, że aronia jest także przyjazna naszym oczom – poprawia ostrość widzenia, zmniejsza ryzyko zachorowania na jaskrę, zaćmę i zwyrodnienie plamki żółtej.
Poza tym, w aronii znajduje się wiele cennych witamin i składników:
- Witamina C,
- Witamina E,
- Witamina B2,
- Witamina B9,
- Witamina PP,
- Mikroelementy: bor, jod, mangan, wapń, żelazo, miedź.
Co ważniejsze, znajdziemy w niej bioflawonoidy, czyli silne antyoksydanty, przeciwdziałające wirusom, bakteriom, grzybom, działaniem promieniowania słonecznego. Oczywiście, jak to w przypadku przeciwutleniaczy, mają również działanie antynowotworowe, ponieważ zwalczają wolne rodniki. Bogactwo witamin i antyoksydantów zawartych w aronii wspomoże organizm w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje, przeziębienia i grypy.
Sok i nalewka z aronii
Aby cieszyć się właściwościami tego owocu przez cały rok, wystarczy przyrządzić z niej sok lub nalewkę. Warto sięgać po nie zwłaszcza jesienią, gdy spada nasza odporność na choroby. Aby przygotować sok, wystarczy umieścić owoce aronii w sokowniku lub garnku, następnie podgrzać (w garnku na małym ogniu) i przelać sok do butelek.
W przypadku nalewki, należy sięgać po jeden kieliszek, gdy odczuwamy objawy przeziębienia (nie częściej i nie więcej, gdyż mimo zdrowotnych właściwości, alkohol w nadmiarze zawsze szkodzi). W sieci znajdziemy liczne propozycje na jej przyrządzenie i urozmaicenie jej smaku dodając np. miód, wanilię lub cynamon. Najprostsza metoda to posypanie aronii cukrem i zalanie spirytusem, a po upływie miesiąca przefiltrowanie powstałej nalewki przez gazę do butelek.
Co o tym sądzisz?