Wystarczy, że na opakowaniu widnieje napis „bio” lub „organic”, aby jego cena była wyższa od innych tego typu produktów. Wybieramy to, co ekologiczne, ponieważ chcemy mieć pewność, że zjadane przez nas pokarmy czy stosowane kosmetyki są pozbawione wszelkich chemikaliów. Niektórzy chcą mieć kontrolę nad warunkami w jakich dany produkt powstał (dbamy o środowisko naturalne, warunki trzymania zwierząt hodowlanych itd.) Jak to jest naprawdę z żywnością bio i organic – czy te określenia się od siebie różnią?
Określenie „żywność ekologiczna” jest ostatnio bardzo modne, dlatego należy wiedzieć, że określenia „organiczne”, „biologiczne” i „ekologiczne” można wrzucić do jednego worka. Wszystkie są równoważne i są określeniem tego samego rolnictwa, opartego na tych samych zasadach.
Co to są produkty bio?
Które to produkty organiczne?
Jednak trzeba przy tym zwrócić uwagę na jedną rzecz: prawdziwa, eko-żywność pochodzi z certyfikowanych gospodarstw, co jest regulowane przez polskie prawo. Co roku poddawane są one kontroli, w wyniku której określa się, czy producent może nadal sprzedawać swoje produkty jako „eko”.
Rolnictwo ekologiczne – sprawdzaj certyfikaty!
Jeśli nie chcesz złapać się w pułapkę marketingowych sztuczek, zwróć uwagę, czy na opakowaniu znajdują się poniższe informacje:
- Nazwa i adres producenta,
- Nazwa i numer jednostki certyfikującej,
- Napis „rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE” albo „produkt rolnictwa ekologicznego”,
- Logo unijne z kłosem (liść na zielonym tle, którego brzegi wyznaczają białe gwiazdki).
Dlaczego warto sięgać po żywność organiczną?
Taki typ żywności niesie ze sobą same korzyści zdrowotne. Jest bogata w składniki odżywcze, ma walory biologiczne i smakowe, a także jest pozbawiona szkodliwych dodatków, przede wszystkim pestycydów.
Produkty te wolniej się psują, zawierają więcej witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych (hamujących rozwój miażdżycy), mniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu, są bogate w substancje przeciwnowotworowe. Według przeprowadzonych badań, są również bardziej sycące, ponieważ w porównaniu do surowców konwencjonalnych mają więcej suchej masy i mniej wody.
Pamiętajmy, że niektóre dodatki chemiczne mogą mieć bardzo zły wpływ na nasze zdrowie. Przykładowo, bardzo powszechnie stosowane czerwone i żółte barwniki czy benzoesan sodu mogą wpływać na pogorszenie koncentracji i nadpobudliwość u dzieci. Groźne są również systematycznie stosowane u zwierząt antybiotyki, które przedostają się np. wraz z mięsem do naszego organizmu. Dlatego właśnie, gdy mamy możliwość, powinniśmy jak najczęściej wybierać żywność organiczną, pochodzącą z pewnych źródeł.
Co o tym sądzisz?