34 890 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 646 produktów w 199 kategoriach

Mleko UHT. Co to jest za mleko i jakie są jego zalety?

Mleko UHT. Co to jest za mleko i jakie są jego zalety?Mleko UHT. Co to jest za mleko i jakie są jego zalety?

Zanim mleko znalazło się w plastikowych butelkach czy kartonach, trafiało do kubków „prosto od krowy". To była kiedyś właściwie jedyna wersja picia mleka. Obecnie mleko jest dostosowywane do potrzeb konsumentów i jednocześnie uboższe w ten świeży, wiejski smak. W większości z nas to nie przeszkadza, nie kierujemy się już smakiem tylko wygodą i przeznaczeniem. Dziś mleko pasteryzowane metodą UHT staje się coraz bardziej popularne. Czy należy go spożywać czy unikać? To zależy od naszego indywidualnego podejścia.

  • Co to jest mleko UHT?

  • Jakie właściwości ma mleko UHT?

Na początku należy wyjaśnić co oznacza skrót UHT. Ultra High Temperature (po angielsku oznacza bardzo wysoką temperaturę) to proces specyficznej obróbki termicznej polegającej na bardzo szybkim (w ciągu 5 sekund) ogrzaniu surowego mleka do temperatury 135-150 st. C. następnie błyskawicznym jego schłodzeniu do temperatury ok. 20 st. C. czyli do temperatury pokojowej. To metoda utrwalająca polegająca na niszczeniu znajdujących się mleku bakterii, których rozwój powoduje jego szybkie zakwaszenie i psucie (w porównaniu do mleka naturalnego). Metoda ta jednoczenie zachowuje w mleku białko i wapń czyli cenne składniki odżywcze.
Technologia UTH pozwala także na specjalną homogenizację czyli rozbicie cząstek tłuszczów, które w zwykłym mleku pojawiają się na jego powierzchni.

Mleko UHT posiada jeszcze wiele innych zalet:

  • okres ważności może sięgać nawet 6 miesięcy,
  • w czasie podgrzewania mleka UHT niszczeniu ulegają wszelkie chorobotwórcze drobnoustroje i zanieczyszczenia (w naturalnym mleku są one obecne),
  • nie traci już wspomnianego białka i składników mineralnych,
  • mleko UHT nie powoduje alergii pokarmowych dlatego jest zalecane osobom, które często ulegają takich alergiom.

Jak widać mleko UHT posiada wiele plusów lecz nie jest do końca takie idealne. W trakcie jego pasteryzacji, jak już wspomnieliśmy dochodzi do niszczenia wszelkich drobnoustrojów - także tych korzystnych dla organizmu. Wadą jest również obniżenie ilości cennych witamin takich jak witamina C czy B12. Zwykle mleko posiada o 20 proc. witamin więcej, utrzymując różnicę na takim samym poziomie nawet po jego zagotowaniu.
Przeszkadzać może zdaniem wielu specyficzny smak i zapach mleka – da się wyczuć przypalony posmak.

Podsumowując: mleko UHT zatrzymuje w sobie białko i minerały takie jak wapń jednak wybierając jego stale spożywanie miejmy świadomość, że nie posiada w sobie aż tyle ważnych dla zdrowia witamin typu C i B12.

Kupowanie takiego mleka jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie za często robią zakupy. Możliwość długiego przechowywania jest tutaj zaletą. Cena jest także na swój sposób kusząca, ponieważ dłuższy okres ważności oznacza tańsze koszty transportu.

Mówi się nawet o tym, że mleka UHT nie trzeba przechowywać w lodówce. Pamiętajmy, że proces pasteryzacji nie zapewnia całkowitej sterylności mleka, więc w pokojowej temperaturze także będą się rozwijać bakterie. Jeżeli już mamy mleko UHT w domu, przechowujmy je w lodówce.

 

trawienie dieta alergia pokarmowa mleko UHT. mleko zwykłe

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 890 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 646 produktów w 199 kategoriach