Polska to jeden z krajów, który wyróżnia się wysoką produkcją miodu. Rodzajów tego płynnego i leczniczego pożywienia mamy co nie miara. Właściwości poszczególnych typów różnią się między sobą, w zależności od zawartości i dedykowanego przeznaczenia. Niestety, mimo ogromnych zasobów i dostępności miodu, do tej pory nie zapanowała moda na zapobiegawcze i lecznicze używanie tego słodkiego dodatku. Tymczasem wciąż pojawiają się coraz nowsze badania potwierdzające jego niezwykłe właściwości.
Udowadniamy właściwości lecznicze miodu
Przeprowadzono dotychczas wiele badań udowadniających lecznicze działanie miodu. Jedno z nich udowodniło, że warto stosować go pomocniczo w terapii kardiologicznej. Naukowcy z University of California wykazali, że miód rzepakowy w połączeniu ze środkami regulującymi pracę serca, zmniejszył o 40% częstość ataków arytmii. Nie musimy jednak sięgać po amerykański zamiennik w poszukiwaniu leczniczych i zdrowotnych właściwości miodu. Na naszym rodzimym podwórku odnajdziemy równie wartościowe rodzaje tego płynnego dodatku. Miody pochodzenia europejskiego mają największą zawartość cennych składników takich jak: bioflawonoidy, enzymy i biopierwiastki.
Czy miód jest zdrowy?
Na co działa miód?
Właściwości miodu - niezastąpiony składnik pożywienia
Spożywanie miodu nie wszystkim kojarzy się jedynie ze zdrowiem, leczniczym i profilaktycznym działaniem. Znajdą się wśród nas i sceptycy, narzekający na to, iż miód jest przede wszystkim składową cukrów prostych. Choć nawe ci powątpiewający muszą przyznać, że w wielu sytuacjach miód jest po prostu niezastąpiony. Będzie doskonałym sposobem na bezsenność – gdy mimo zmęczenia nie możesz zasnąć, sięgnij po szklankę wody z rozpuszczoną odrobiną miodu. Walory lecznicze tego składnika zwiększa połączenie go z ziołami: gdy dodasz do niego aronii - pobudzisz apetyt i obniżysz ciśnienie krwi, jeśli uzupełnisz go melisą – uspokoisz się i zadziałasz rozkurczowo, a gdy wzbogacisz miód podbiałem – pomoże ci to w zniwelowaniu problemów z wykrztuszaniem, zapaleniami i infekcjami bakteryjnymi.
Powątpiewasz we właściwości miodu i zasadność sięgania po niego? Zobacz, jak wiele dobrego możesz dzięki niemu zyskać!
- działa przeciwbiegunkowo,
- działa nasennie,
- koi nerwy,
- hamuje procesy miażdżycowe,
- przyspiesza gojenie się ran,
- pobudza mózg do pracy,
- jest paliwem dla szarych komórek,
- obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza ryzyko pojawienia się bliznowców,
- leczy wrzody żołądka (przede wszystkim miód manuka),
- wspomaga leczenie dróg żółciowych i wątroby,
- pomaga na kłopoty z gardłem i przeziębienia.
Działanie bakteriobójcze
Przysmak Kubusia Puchatka należy docenić również za jego zdolności bakteriobójcze. Doceniał go zarówno ojciec medycyny – Hipokrates, jak i Pitagoras. Co takiego kryje w sobie miód, że ma dobroczynny wpływ na zdrowie?
Głównie enzymy, które pochodzą z gruczołów ślinowych owadów. Znajdziemy w nim nadtlenek wodoru, który ma właściwości bakteriostatyczne. Oprócz tego, obecne są w nim substancje antybiotyczne oraz ogromne ilości mikroelementów, witamin, biotyn, kwasu foliowego i pantotenowego.
Gatunki miodu - poszukaj tego, który dla ciebie będzie najlepszy!
W ofercie rynkowej mamy różne rodzaje miodu. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań, tego, dla kogo jest przeznaczony i pożądanych właściwości, które chcemy z niego wydobyć. Jasnożółty miód lipowy o ostrym i wyraźnym smaku lipy pomoże m.in. w łagodzeniu stanów depresyjnych, objawów bezsenności, a także w niwelowaniu symptomów zapalenia oskrzeli, płuc, grypy, kaszlu. Właściwości miodu wielokwiatowego pozwalają na umacnianie organizmu, dodawanie mu energii, stosowanie w chorobach serca, nadciśnieniu, działaniu uspokajającym, antydepresyjnym. Z kolei miód spadziowy cieszy się uznaniem z uwagi na jego wysoką aktywność antybiotyczną oraz łagodzenie depresji i nerwicy. Gryczany rodzaj tego leczniczego płynu łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy, łagodzi stany zapalne stawów. Warto przy tym pamiętać, iż liczenie kalorii w przypadku miodu nie zawsze przynosi dobry skutek - jest on bowiem bardzo wartościowym zamiennikiem zwykłego cukru, zapewniającym nie tylko słodycz, ale także bogactwo minerałów, witamin, aminokwasów.
Co o tym sądzisz?