Są kłopotliwe, męczące i krępujące. Najczęściej towarzyszą im wzdęcia, ból brzucha oraz problemy z wypróżnianiem. Na pozbycie się ich nie ma jednego, uniwersalnego lekarstwa, ponieważ ich przyczyny mogą być różne.
Przyczyny gazów żołądkowych
U podłoża występowania gazów są najczęściej: nieprawidłowa dieta, alergie pokarmowe oraz zespół jelita nadwrażliwego.
Co w naszej diecie sprzyja gazom?
Jeżeli należymy do osób, których często męczą wzdęcia, powinniśmy unikać pokarmów, które sprzyjają wytwarzaniu gazów. Są to:
Jakie są przyczyny gazów żołądkowych?
Jak unikać gazów?
- laktoza, czyli cukier obecny w mleku
- cukry z rodziny oligosacharydów: znajdują się w fasoli, brokułach, brukselce, kapuście, kalafiorze, suchym grochu oraz w soczewicy
- niektóre rozpuszczone włókna
- skrobia
Kłopoty mogą więc wystąpić nawet po pszenicy, owsie, kukurydzy, ziemniakach, zwykłym chlebie czy makaronie. W takim przypadku, najmniej szkodliwy jest ryż. Warto zaznaczyć, że nawet witamina C może prowadzić do wzdęć i gazów, jeżeli dzienna dawka wyniesie ponad 500 mg. Dlatego też lepiej sięgać po świeże owoce cytrusowe czy paprykę – naturalna witamina C nie wywołuje problemów jelitowych.
Co jeść, by zmniejszyć gazy?
Dania wywołujące gazy ugotowane z dodatkiem czosnku lub imbiru pomogą zapobiec powstaniu przykrego problemu. Te dwa składniki neutralizują bowiem negatywne działanie szkodliwych produktów. Czasami warto sięgnąć również po specjalne środki, które powodują rozpad pęcherzyków gazu, które powstają w żołądku oraz w jelitach.
Jak uniknąć gazów?
Oto kilka rad jak uchronić się przed uciążliwymi gazami:
- nie noś ubrań uciskających talię, również bielizny modelującej sylwetkę
- jeżeli palisz – nie sięgaj po papierosa przed jedzeniem
- jedz 4-5 niezbyt obfitych posiłków dziennie i starannie przeżuwaj każdy kęs, aby ułatwić trawienie
- wybieraj potrawy gotowane lub przyrządzane na parze
- pij codziennie około 2 litrów płynów, w niewielkich porcjach, najlepiej przed posiłkami
- unikaj jedzenia odgrzewanego, sztucznie barwionego oraz wszelkich konserw
- ogranicz tłuszcze, słodycze oraz słodkie mleko, surowe owoce i warzywa najlepiej jedz w pierwszej części dnia
- nowe produkty wprowadzaj do diety pojedynczo i w niewielkich ilościach, aby zaobserwować swoją reakcję. W przypadku złej tolerancji, odstaw je na kilka dni i ponów próbę. Jeżeli problem znowu się pojawi – należy zrezygnować z nowych produktów
Błonnik – niezbędny w walce z problemami żołądkowymi
Duża ilość błonnika w diecie ułatwia wypróżnianie i przyspiesza proces trawienia. Dzięki temu wpływa na ograniczenie wzdęć i gazów. Najwięcej błonnika zawiera pieczywo razowe, figi, otręby, ziarna słonecznika, soja, pomarańcze, rodzynki, kiełki pszenicy oraz owoce.
Na gazy żołądkowe ćwiczenia
Ulgę przy wzdęciach może przynieść joga. Wystarczy proste ćwiczenie, by poczuć się lepiej: pozycja „kolano przygięte do klatki piersiowej”. Należy położyć się na plecach i podciągnąć kolano do klatki piersiowej. Chwyć dłońmi za kolana i łagodnie kołysz nimi w przód i w tył. Następnie opuść nogi i wciąż leżąc, podnieś i ugnij jedną nogę, unieś głowę, dotknij nosem do kolana. Utrzymaj tę pozycję, licząc do dziesięciu. Opuść głowę i wyprostuj nogę. Ćwiczenie powtórz kilka razy każdą nogą.
Co o tym sądzisz?