Już sama nazwa tego kosmetyku dobrze się nam kojarzy. I słusznie! Masło kakaowe ma przyjemny zapach i kolor, a w czystej postaci można stosować je na całe ciało. Jego właściwości to nawilżanie, łagodzenie podrażnień po opalaniu, a także nadawanie skórze pięknego koloru. Wspomaga regenerację naskórka i jest bardzo uniwersalnym produktem, który stosuje się zarówno jako składnik spożywczy, jak i kosmetyczny.
Masło kakaowe znane jest również jako olej i tłuszcz kakaowy, ponieważ pozyskuje się je z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Roślina ta jest uprawiana przede wszystkim w Zachodniej Afryce, chociaż jej pochodzenie to lasy tropikalna Ameryki Środkowej i Południowej.
Co na masło kakaowe?
Jak działa masło kakaowe?
Nasiona kakaowca są bardzo cenne dla zdrowia. Mają więcej antyoksydantów niż zielona herbata, pełno magnezu, dlatego niweluje zmęczenie. Ich niezwykłe właściwości były doceniane jeż przez Majów i Azteków, dla których stanowiły one środek płatniczy, bardziej drogocenny od złota.
Właściwości masła kakaowego
Można przechowywać je bardzo długo, ponieważ zawiera w składzie wiele zapobiegających jełczeniu antyoksydantów. Najlepiej trzymać je w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Ścięte owoce kakaowca poddawane są pięciodniowemu procesowi fermentacji, a następnie oddziela się od nich nasiona. Ziarna praży się i suszy, następnie mieli się na masę, która jest ciemna i gęsta, a potem tłoczy się z niej olej.
Wykazuje ono niemal stuprocentową biozgodność ze skórą, co oznacza, że nie uczula i może być stosowane przez alergików oraz dzieci. Posiada w składzie wiele cennych substancji biologicznych, takich jak polifenole i alkaloidy, dzięki czemu zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że zmniejsza widoczność zmarszczek, blizn i przeciwdziała procesom starzenia się skóry. Pomaga zwalczać rozstępy, dlatego zaleca się je kobietom w ciąży.
Co więcej, wspomaga produkcję kolagenu, uzupełniając również niedobory pierwiastków witamin w skórze, takich jak żelazo, potas, wapń, magnez. Zawiera kwas oleinowy regenerujący i nawilżający skórę.
Jest również naturalnym bronzerem, ponieważ stopniowo nadaje skórze złocistego kolorytu. Chroni zarazem przed promieniowaniem UV, a także zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry na słońcu. Regularnie stosowane wygładza skórę, nadaje jej połysk i wspomaga walkę z przebarwieniami.
Jakie wybrać masło kakaowe?
Masło kakaowe dobrej jakości ma jasnożółtą barwę, a w temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej. Mimo to, dzięki niskiej temperaturze topnienia, łatwo jest je rozprowadzić na skórze i szybko się wchłania.
Najlepiej nakładać je na skórę w czystej postaci, a gdy jest zbyt twarde, można ogrzać je w kąpieli wodnej. Można stosować je jako pomadkę, a także bazę do wyrobu własnych naturalnych kosmetyków, dobrze jest dodać je również do ulubionego kremu, aby miał lepsze właściwości i przyjemny aromat.
Co o tym sądzisz?