Zbyt wysoki cholesterol jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Można obniżyć go bez leków, jednak podstawą jest tutaj samodyscyplina, dieta i ruch. Jeżeli te metody nie pomogą, dopiero wtedy nie mamy wyjścia i musimy sięgnąć po leki. Jak utrzymać cholesterol w ryzach?
Najważniejszą kwestią jest ograniczenie produktów, które go podwyższają, a także dostarczenie organizmowi tych, które powodują wzrost tego „dobrego” cholesterolu. Dzięki takiemu postępowaniu można zmniejszyć nadmiar „złej” frakcji minimum o 15%. Najlepszym sposobem jest udanie się do dietetyka, który ustali odpowiednio, indywidualnie ułożone menu.
Jak obniżyć cholesterol?
Co jeść żeby obniżyć cholesterol?
Tłuszcze zwierzęce i jajka. Czego unikać
Nie można, ani nie trzeba całkowicie wyeliminować cholesterolu z menu. Mimo to, jedna jego dawka nie powinna przekraczać 300mg w pożywieniu. Cholesterol jest przyswajany przez organizm aż w 40-50% wraz z jedzeniem. Czarna lista produktów:
- Jajka – żółtko to wręcz bomba cholesterolowa, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu. Osoby zdrowe, które chcą utrzymać poziom cholesterolu w ryzach, mogą spożywać nie więcej niż 3-4 jajka tygodniowo. Te, które mają go za dużo, nie powinny jeść więcej niż 1-2 jajka na tydzień.
- Wszelkie podroby – zdrowy człowiek może zjeść je raz w miesiącu, z podwyższonym cholesterolem – wcale, należy z nich zrezygnować.
- Tłuszcze zwierzęce – to one są najbardziej odpowiedzialne za zbyt dużą ilość „złej” frakcji we krwi. Trzeba więc unikać tłuste mięso, wędliny na rzecz produktów drobiowych bez skórki, wykluczyć smalec, śmietanę, pełnotłuste mleko i jego przetwory, masło.
Co jeść. Sposoby na obniżenie cholesterolu
Tłuszcze zwierzęce, jak np. masło należy zastąpić olejami i miękkimi margarynami, jednak ich ilość nie powinna przekroczyć dwóch łyżek dziennie. Bardzo ważne w diecie są również ryby morskie, które zawierają omega-3 (obniżające poziom złego cholesterolu i podwyższające poziom dobrej frakcji).
Oprócz tego zjadaj dużo warzyw, owoców, grubych kasz, produktów pełnoziarnistych. Zawarty w nich błonnik utrudni przyswajalnie cholesterolu w układzie pokarmowym, zaś antyoksydanty zapobiegają jego utlenianiu. Przy każdej okazji sięgaj po karczochy, które hamują jego syntezę w wątrobie i zwiększają produkcję żółci. Kolejne dobre produkty, które warto spożywać to:
- Otręby,
- Siemię lniane,
- Czosnek,
- Zielona herbata,
- Fermentowane produkty sojowe,
- Niewielka ilość alkoholu – 30g czystego alkoholu dziennie dla mężczyzn, połowa tej dawki dla kobiet. Jednak lepiej sięgać po trunki tylko okazjonalnie.
Co o tym sądzisz?