Musztarda powstaje na bazie ziarenek gorczycy. Przez dietetyków określana jest mianem niskokalorycznego dodatku do posiłków, bowiem łyżka to tylko 18 kalorii, czyli kilkakrotnie mniej niż w przypadku majonezu.
Przy produkcji musztardy wykorzystuje się przyprawy, takie jak liść laurowy, ocet winny, pieprz i ziele angielskie, które wzmacniają jej charakterystyczny smak. Jednak walory aromatyczne i dietetyczne to zaledwie ułamek jej cudownych właściwości. Dlaczego jeszcze nie powinniśmy odmawiać sobie musztardy?
Z czego powstaje musztarda?
Jakie właściwości ma musztarda?
Witaminy dla zdrowego funkcjonowania
Mało kto z nas nie dostrzega u siebie zmęczenia lub podatności na stres, które mogą świadczyć o niedoborach witamin z grupy B. Są nam niezbędne dla sprawnego funkcjonowania systemu immunologicznego oraz układu nerwowego. Witamina B2 dostarcza tlen do soczewki oka, co ma bezpośrednie przełożenie na jakość widzenia, zapobiega stanom zapalnym i rozwojowi cukrzycy, z kolei witamina B1 wspomaga nasz nastrój i koncentrację, przeciwdziała rozdrażnieniu czy senności. Dzięki witaminie B3 możliwe jest unormowanie cholesterolu. Za prawidłowość skurczy mięśni, czynności serca i optymalizację ciśnienia odpowiada witamina B6. Witamina E jest cennym przeciwutleniaczem, który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, zapadaniu na choroby serca lub miażdżycę. Wszystkie z wymienionych witamin uzupełnimy wraz z gorczycą.
Źródło składników mineralnych
W skład gorczycy wchodzi dobroczynna dla przemiany materii i odporności mieszanka minerałów. W musztardzie znajdziemy żelazo, selen, miedź, wapń, magnez oraz cynk.
Dobra dla układu trawienia
Podobnie jak witamina E, goryczkowa synapina wykazuje działanie zwalczające wolne rodniki. Jest metabolitem wtórnym, który zmniejsza nasilenie problemów z trawieniem, bądź chorób reumatycznych. Wspomaga wydzielanie żółci, dzięki czemu nie tylko wątroba pracuje sprawniej, ale również żołądek oraz trzustka. Obecna w gorczycy siarka umożliwia detoks organizmu u rekonwalescentów, którzy narażeni byli na kontakt ze szkodliwymi substancjami, bądź przyjmowanie medykamentów.
Jaką wybrać musztardę?
Musztarda doskonale sprawdzi się w dressingu. Po otwarciu jest tak długo przydatna do spożycia, aż na jej powierzchni nie zacznie gromadzić się woda. Możemy wybierać spośród wielu rodzajów, które poza smakiem różnią się płynem użytym do ich produkcji (w musztardzie Dijon wykorzystuje się wino, zamiast octu).
Musztardę rosyjską tworzy pikantna odmiana gorczycy. Przeciwwagę stanowi musztarda stołowa, która świetnie komponuje się z sosem winegret, sałatkami i mięsami. Musztarda Dijon uchodzi za klasyk kuchni francuskiej, a sarepska wiedzie prym w Polsce, obie cechuje ostry smak. Musztardę kremską charakteryzuje nuta słodyczy, powstaje z drobno zmielonych ziaren. Natomiast delikatesowa jest niezwykle delikatna.
Co o tym sądzisz?