Zajady oznaczają patologiczne zmiany błony śluzowej jamy ustnej i najczęściej pojawiają się w kącikach ust. Nieleczone i postawione same sobie, rozwijają się w bolesne nadżerki. Do stanu zapalnego prowadzą zwykle zakażenia grzybicze lub bakteryjne. Leczenie polega przede wszystkim na eliminowaniu przyczyn, które wywołały problem.
Co wywołuje zajady?
Zazwyczaj bagatelizuje się drobne pęknięcia w kącikach ust, tymczasem mogą to być ważne sygnały, które wysyła organizm. O czym świadczą? Często wskazują na stany niedoborowe, osłabienie organizmu, a nawet choroby układowe. Warto dowiedzieć się więcej na temat tych nieprzyjemnych zmian i nauczyć się je zwalczać. Dzięki wiedzy można sobie z nimi skutecznie radzić w warunkach domowych, bez konieczności wizyty u lekarza.
Do zajadów przyczyniają się m.in. niedobory witaminy C, witamin z grupy B i żelaza. Czasem odpowiadają za nie stany chorobowe – np. cukrzyca typu 1, anemia, niedobory odporności, a także alergie, zwłaszcza uczulenie na nikiel (obecny w sztućcach). Zdarza się, że sami przysparzamy sobie kłopotu – niewłaściwa pielęgnacja skóry ust może wywołać stan zapalny. Dlatego nie należy oblizywać ust ani zapominać o stosowaniu kremów, które ochronią wrażliwy naskórek przed szkodliwym działaniem wiatru, słońca i mrozu. W niektórych przypadkach zajady są skutkiem nieprawidłowej higieny jamy ustnej. Warto więc przestrzegać podstawowych zasad, jak regularne mycie zębów, dziąseł, języka oraz szczoteczki, którą należy wymieniać co kwartał.
Co to są zajady?
Jak radzić sobie z zajadami?
Zdrowy styl życia – sposób na zajady
Osoby, które cierpią na zajady i stosują niezdrową, ubogą w witaminy dietę, powinny zacząć kurację od uzupełnienia niedoborów. Najlepiej szukać naturalnych źródeł cennych składników w pożywieniu, zwłaszcza w warzywach i owocach. Można też wesprzeć się preparatami z apteki, które zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę C. Jednak zbilansowana dieta, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz systematyczna aktywność fizyczna stanowią istotne wsparcie dla układu odpornościowego. A sprawny układ immunologiczny to najskuteczniejsza „zapora” przed zakażeniami.
Pacjenci, którzy zmagają się z zajadami, muszą dostawić kawę, która „wypłukuje” z organizmu witaminy i składniki mineralne. Poza tym należy zrezygnować z ostrych dań i pikantnych przypraw, które podrażniają uszkodzoną skórę i nasilają dolegliwości. Warto również ograniczyć słodycze – cukier to, niestety, znakomita pożywka dla drożdżaków, które mogą przyczyniać się do rozwoju zajadów.
Jak zwalczyć zajady?
Bolesne zajady można próbować leczyć przy pomocy aloesu, który wykazuje właściwości odkażające i regeneracyjne (liśćmi należy pocierać miejsca zmienione chorobowo). Warto sięgać też po drożdże – bogate źródło witamin z grupy B. Masę z drożdży i wody aplikuje się w okolice zajadów, by śluzówka mogła zaabsorbować niezbędne witaminy. Napój z drożdży, mleka i cukru służy też do picia (raz dziennie przez tydzień).
Zajady zwalcza miód połączony z tranem – mieszanka działa przeciwbakteryjnie i łagodzi podrażnienia. Można wykorzystać witaminę B w kapsułkach – rozkruszyć ją, dodać do kremu i nałożyć na „chorą” skórę na noc. Zmiany zapalne uśmierzają także grzybo- i bakteriobójcze właściwości czosnku (powinno się wcierać go w zajady) lub woda z octem – w charakterze okładu na podrażnioną skórę.
Co o tym sądzisz?