41 431 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
36 774 produktów w 204 kategoriach

Lawenda i olejek lawendowy – jakie mają właściwości

Lawenda i olejek lawendowy – jakie mają właściwościLawenda i olejek lawendowy – jakie mają właściwości

Lawenda pochodzi z obszarów śródziemnomorskich i zachwyca zapachem, wyglądem, a także licznymi właściwościami zdrowotnymi i pielęgnacyjnymi. Dzięki temu zdobyła popularność niemal na całym świecie. Niezwykle cenny jest pozyskiwany z jej kwiatów olejek lawendowy. Przekonajmy się, jakie ma właściwości!

Właściwości lawendy

Kwiaty lawendy są doceniane za wysoką zawartość wielu cennych składników. Są wśród nich:

  • garbniki (około 12%),
  • riterpeny,
  • kumaryny,
  • fitosterole,
  • antocyjany,
  • kwasy organiczne,
  • sole mineralne.

Dzięki temu lawenda ma właściwości oczyszczające, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i ściągające. Lawenda może być stosowana zarówno w kuchni (jako przyprawa, w postaci ekstraktu czy suszonych liści), jak i w kosmetyce oraz leczniczo.

Zapach lawendy wpływa kojąco na układ nerwowy, łagodzi stres oraz uczucie zmęczenia i ułatwia zasypianie. Lawenda działa odstraszająco na komary i kleszcze, a także łagodzi podrażnienia skórne (takie właściwości wykazuje głównie olejek, o którym więcej już za chwilę). Napar z lawendy poprawia pracę układu pokarmowego i perystaltykę jelit, łagodzi wzdęcia i kolki, może łagodzić bóle menstruacyjne, a nawet wspomagać leczenie zapalenia zatok, oskrzeli, migdałków i gardła. Więcej informacji na temat właściwości tej rośliny, znajdziesz w artykule „Dobroczynna moc lawendy”.

Tym, co najcenniejsze w lawendzie, jest pozyskiwany z niej olejek lawendowy, który ma zastosowanie w aromaterapii, a także pielęgnacji włosów i ciała.

Zastosowanie i właściwości olejku lawendowego

Olejek lawendowy pozyskiwany jest z kwiatów lawendy lekarskiej – zwykle w wyniku destylacji parą wodną lub ekstrakcji lotnymi rozpuszczalnikami. Zawiera cenne i rzadko spotykane w świecie roślin substancje, takie jak:

  • linalol,
  • geraniol,
  • furfural,
  • pinen,
  • cyneol,
  • borneol,
  • cukry,
  • wiązki mineralne.

Właściwości aromaterapeutyczne olejku lawendowego są następujące:

  • działa uspokajająco, łagodzi stres, pomaga łagodzić napięcie nerwowe, ułatwia zasypianie;
  • pomaga redukować zmęczenie, osłabienie i zwiększać koncentrację;
  • inhalacje z dodatkiem olejku lawendowego wspierają walkę z infekcjami, takimi jak przeziębienie czy grypa, ból gardła, zapalenie zatok, migdałków i oskrzeli.

Olejek lawendowy można dodawać np. do gorących kąpieli, kominków aromaterapeutycznych, inhalatorów czy po prostu naczyń z gorącą wodą, aby roztaczał wyjątkowy zapach i nawilżał powietrze.

Właściwości pielęgnacyjne olejku z lawendy:

  • dzięki działaniu antyseptycznemu i przeciwgrzybiczemu, olejek z lawendy pomaga walczyć z trądzikiem, egzemą, łuszczycą, łojotokiem oraz stany zapalne skóry;
  • zmniejsza blizny i rozstępy;
  • pomaga w pielęgnacji skóry tłustej;
  • działa regenerująco, wygładzająco i antyoksydacyjnie, dlatego może być stosowany do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i zniszczonej;
  • przyspiesza gojenie się ran;
  • pomaga łagodzić oparzenia słoneczne;
  • ma działanie przeciwobrzękowe;
  • nawilża skórę głowy i łagodzi objawy łupieżu.

Olejek można stosować na różne sposoby – nanosić na skórę twarzy oraz ciała punktowo lub na większe fragmenty skóry. Warto jednak pamiętać, że skóra twarzy jest delikatna, dlatego należy rozcieńczyć olejek np. z wodą (w stosunku 1:10) lub dodać kilka kropli do innego kosmetyku. Olejek można też łączyć z innymi olejami pielęgnacyjnymi.

lawenda olejek lawendowy

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 41 431 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 36 774 produktów w 204 kategoriach