34 910 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 655 produktów w 199 kategoriach

Lawenda - dar w medycynie i kosmetologii

Lawenda - dar w medycynie i kosmetologiiLawenda - dar w medycynie i kosmetologii

Właśnie rozpoczynamy czas rozkwitu lawendy. Piękny i delikatny, a naprawdę mocno pachnący okaz jest dekoracją niejednego balkonu, ogrodu czy działki. Na świecie znanych jest ponad 50 gatunków tej rośliny. W Polsce najbardziej popularna jest lawenda wąskolistna. Roślina ta występowała na początku tylko w rejonach Morza Śródziemnego. Obecnie rośnie na całym świecie. Jednak największym producentem lawendy w postaci olejku jest Bułgaria.

Swój nietypowy bardzo silny wyjątkowo zapach zawdzięcza substancji o nazwie terpena.
Związki aromatyczne zawarte w olejku lawendowym cudownie relaksują i wzmacniają układ nerwowy. Lawenda przynosi ukojenie po ciężkim dniu, rozluźnia i niweluje napięcie. Dlatego często w sklepach z upominkami czy perfumeriach można kupić już gotowe torebeczki lub ozdobne woreczki z tym ziółkiem, które można sobie powiesić lub postawić w pokoju na noc. W przypadku potrzeby pobudzenia umysłu i wzmocnienia koncentracji do pracy umysłowej także pomaga lawenda.
Jest także idealnym środkiem na pobudzenie apetytu. Wspomaga osoby z zaburzoną pracą wątroby poprzez ułatwienie wydzielania żółci. Leczy zaparcia, ułatwiając pracę jelit. Łagodzi także dokuczliwe kolki.

  • Na co pomaga lawenda?

  • Jakie działanie ma lawenda?


Lawenda to idealny środek przeciwbólowy. Ze względu na właściwości pobudzające i rozszerzające naczynia krwionośne to naturalny lek uśmierzający bardzo mocny ból występujący w przebiegu takich chorób jak lumbago czy zapalenie nerwu kulszowego i innych chorób reumatycznych.


Olejek lawendowy to również pomocny lek w walce z migrenowym bólem głowy.
Obok wyciągów z drzewa herbacianego lawenda jest jednym z najsilniej działających ziół bakteriobójczo i antyseptycznie dlatego z powodzeniem jest stosowany jako naturalna terapia w takich schorzeniach jak: zapalenie zatok, gardła, migdałków, oskrzeli.


Picie herbatki z lawendy jest bardzo wskazane w czasie terapii antybiotykowej przy zapaleniu pęcherza moczowego.
Olejek lawendowy wchodzi także w skład spirytusu lawendowego, który pomaga w przypadku użądleń owadów. Łagodzi ból, obrzęk i świąd.

Lawenda w kosmetyce ma niezwykle szerokie zastosowanie na wiele problemów związanych z pielęgnacją ciała i dbaniem o wygląd.

  • Środek przeciwstarzeniowy - dzięki flawonoidom opóźnia procesy rozkładu komórek w skórze.
  • Środek antycellulitowy – uaktywnia odpływ krwi i pobudza krążenie limfy.
  • Środek ściągający – dzięki garbnikom zwęża pory i zapobiega nadmiernemu wydzielaniu sebum, zwiększa napięcie skóry i likwiduje drobne zmarszczki.
  • Środek antyseptyczny – także w kosmetologii wspiera walkę z nadmiernym wydzielaniem potu.

Lawenda jest bardzo cennym surowcem. Warto ją mieć na aptecznej półce z ziołami. Jest przydatna niemal w każdych dolegliwościach, a także pomaga dbać o urodę.

 

zaparcia rwa kulszowa naturalne kosmetyki ziołolecznictwo lawenda lawenda właściwości
Komentarze
Dodano: 15 Październik 2016
Autor: Paula
Ocena:
Nie wiedziałam, że lawenda na cellulit jest dobra. Nowe odkrycie.
Odpowiedź
Dodano: 25 Lipiec 2016
Autor: Marta
Ocena:
Mi zapach lawendy jakoś osobiście nie podchodzi. Kiedyś nawet mnie drażnił, teraz zniosę ale nie poszukuję tego aromatu.
Odpowiedź
Dodano: 20 Czerwiec 2016
Autor: Gabi
Ocena:
Uwielbiam naturalne kosmetyki szczególnie z lawendą, pięknie pachną i super działają.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 910 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 655 produktów w 199 kategoriach