33 265 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 298 produktów w 199 kategoriach

Kwasy tluszczowe omega -3 pomagają w leczeniu chorób serca

Kwasy tluszczowe omega -3 pomagają w leczeniu chorób sercaKwasy tluszczowe omega -3 pomagają w leczeniu chorób serca

Badania naukowców wykazują, że spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zawałów serca o ponad 50 proc. Wnioski wysunięto na podstawie porównania z osobami, które w ogóle nie jedzą ryb, lub jedzą tylko raz w miesiącu. Dlaczego ryby? Bo ryby, zwłaszcza morskie są głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega – 3, bardzo ważnych dla naszego zdrowia.

  • Co to jest kwas omega 3?

  • Co daje kwas omega 3?

Korzyści płynących ze spożywania kwasów omega – 3 dla naszego organizmu nie sposób wyliczyć. Stanowią bowiem wyjątkowy budulec naszych komórek, bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie wielu narządów w tym serca i układu krążenia. Kwasy omega – 3 mają za zadanie hamowanie procesów zapalnych w organizmie, bardzo dobrze działają na układ krzepnięcia krwi, mają wpływ na prawidłowe działanie mięśnia sercowego, zapobiegają pojawieniu się zakrzepów, a jak w ostatnich latach stwierdzono - przeciwdziałają arytmii. Dlatego osoby w z wysokim poziomem tych kwasów we krwi umierają na zawał dwa razy rzadziej a ryzyko śmierci z powodu zaburzeń rytmów komórkowych serca jest niższe o 42 proc. w porównaniu do osób, które nie spożywają produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega – 3.

Czy rzeczywiście istnieje związek pomiędzy odpowiednią dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego?

Wielu badaczy twierdzi, że tak. Najczęściej przywoływany jest sposób odżywania się Eskimosów, którzy rzadko chorują na serce lub mają problemy z układem krążenia. Ich dieta jest szczególnie bogata w ryby i owoce morza. Zawiera duże ilości tłuszczów, białka oraz śladowe ilości cholesterolu. Z drugiej strony przecież, my Europejczycy także jemy dużo tłuszczów oraz białka, a mimo to choroby serca stale nam zagrażają. Różnica polega jednak na tym, że w pożywieniu naszych skośnookich przyjaciół znajdują się  zdrowe tłuszcze pochodzenia morskiego, zawierające głównie kwasy tłuszczowe typu omega-3. Europejczycy spożywają 10 razy mniej tych kwasów niż Eskimosi .
Warto się nad tym zastanowić !

Jedząc ryby w odpowiedniej ilości możemy chronić nasze serce. Powinny to być najlepiej dwa posiłki rybne w ciągu dnia. Sporą ilość kwasów omega – 3 mają np. śledzie, łososie, morszczuki, halibuty, pstrągi, dorsze.
Motto każdej diety brzmi: im będziesz jadł chudsze produkty, tym lepiej. W przypadku ryb jest odwrotnie – im ryba bardziej tłusta tym zdrowsza.

Kwasy omega -3, oprócz ryb, znajdują się w skorupiakach, orzechach włoskich, migdałach jak również w wielu olejach roślinnych, takich jak olej rzepakowy, arachidowy czy lniany. Niestety produkty te stanowią margines w naszej diecie. Spróbujmy to zmienić !

 

serce układ krążenia dieta ryby kwasy omega - 3 arytmia serca
Komentarze
Dodano: 24 Lipiec 2016
Autor: Irena
Ocena:
Ja biorę taki suplement z kwasami omega-3 profilaktycznie, bo mój lekarz mi zalecił.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 265 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 298 produktów w 199 kategoriach