Badania naukowców wykazują, że spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zawałów serca o ponad 50 proc. Wnioski wysunięto na podstawie porównania z osobami, które w ogóle nie jedzą ryb, lub jedzą tylko raz w miesiącu. Dlaczego ryby? Bo ryby, zwłaszcza morskie są głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega – 3, bardzo ważnych dla naszego zdrowia.
Co to jest kwas omega 3?
Co daje kwas omega 3?
Korzyści płynących ze spożywania kwasów omega – 3 dla naszego organizmu nie sposób wyliczyć. Stanowią bowiem wyjątkowy budulec naszych komórek, bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie wielu narządów w tym serca i układu krążenia. Kwasy omega – 3 mają za zadanie hamowanie procesów zapalnych w organizmie, bardzo dobrze działają na układ krzepnięcia krwi, mają wpływ na prawidłowe działanie mięśnia sercowego, zapobiegają pojawieniu się zakrzepów, a jak w ostatnich latach stwierdzono - przeciwdziałają arytmii. Dlatego osoby w z wysokim poziomem tych kwasów we krwi umierają na zawał dwa razy rzadziej a ryzyko śmierci z powodu zaburzeń rytmów komórkowych serca jest niższe o 42 proc. w porównaniu do osób, które nie spożywają produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega – 3.
Czy rzeczywiście istnieje związek pomiędzy odpowiednią dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego?
Wielu badaczy twierdzi, że tak. Najczęściej przywoływany jest sposób odżywania się Eskimosów, którzy rzadko chorują na serce lub mają problemy z układem krążenia. Ich dieta jest szczególnie bogata w ryby i owoce morza. Zawiera duże ilości tłuszczów, białka oraz śladowe ilości cholesterolu. Z drugiej strony przecież, my Europejczycy także jemy dużo tłuszczów oraz białka, a mimo to choroby serca stale nam zagrażają. Różnica polega jednak na tym, że w pożywieniu naszych skośnookich przyjaciół znajdują się zdrowe tłuszcze pochodzenia morskiego, zawierające głównie kwasy tłuszczowe typu omega-3. Europejczycy spożywają 10 razy mniej tych kwasów niż Eskimosi .
Warto się nad tym zastanowić !
Jedząc ryby w odpowiedniej ilości możemy chronić nasze serce. Powinny to być najlepiej dwa posiłki rybne w ciągu dnia. Sporą ilość kwasów omega – 3 mają np. śledzie, łososie, morszczuki, halibuty, pstrągi, dorsze.
Motto każdej diety brzmi: im będziesz jadł chudsze produkty, tym lepiej. W przypadku ryb jest odwrotnie – im ryba bardziej tłusta tym zdrowsza.
Kwasy omega -3, oprócz ryb, znajdują się w skorupiakach, orzechach włoskich, migdałach jak również w wielu olejach roślinnych, takich jak olej rzepakowy, arachidowy czy lniany. Niestety produkty te stanowią margines w naszej diecie. Spróbujmy to zmienić !
Co o tym sądzisz?