Na rynku znajdziemy wiele preparatów, które zawierają Kudzu – jedno z podstawowych ziół stosowanych w tradycyjnej chińskiej medycynie. Od wieków jest znane na Wschodzie, a w krajach azjatyckich dodaje się je do potraw. Jest doskonałym dodatkiem do zagęszczania kisieli, zup, sosów i co ważniejsze cechuje się wyjątkowymi właściwościami leczniczymi.
Najlepsze właściwości lecznicze mają jednak nie tabletki, ale zwykły, sproszkowany korzeń rośliny. W tabletkach i innych preparatach dostępnych na rynku często znajdziemy szkodliwe substancje, które niszczą florę bakteryjną jelit i nie dają tak spektakularnych efektów.
Na co pomaga kudzu?
Na co jest kudzu?
Historia Kudzu
Naukowcy z Harwardu zainteresowali się tą azjatycką rośliną już w latach 90. Wówczas udało się im wyizolować z niej substancję, mającą działanie redukujące pociąg do alkoholu aż w 90%. Kudzu jest skuteczne w leczeniu różnych szkodliwych nałogów – pociągu do alkoholu, papierosów, narkotyków oraz przesadnego objadania się.
W tradycyjnej chińskiej medycynie, korzeń Kudzu stosowano do:
- Leczenia uzależnień,
- Odtruwania i oczyszczania organizmu,
- Leczenia depresji,
- Łagodzenia problemów trawiennych,
- Wyrównywania temperatury ciała,
- Regulowania metabolizmu,
- Odkwaszania organizmu (ponieważ ma odczyn zasadowy).
Oprócz tego, Kudzu ma właściwości bakteriobójcze, a także wspomaga odporność i poprawia samopoczucie i stan organizmu w okresie osłabienia. Na co jeszcze warto zażywać Kudzu:
- Na migrenę i mocne bóle głowy,
- Odchudzanie, ponieważ ma działanie zapychające i ograniczające apetyt,
- Na pamięć i koncentrację,
- Osłabienie, stres, zmęczenie, ponieważ wspomaga regenerację organizmu,
- Detoks organizmu,
- Menopauzę i andropauzę.
Skąd wziąć Kudzu?
Obecnie dostaniemy je w niemal każdej aptece, w różnych formach. Jak już jednak wspomniano, najlepszą opcją jest sproszkowany korzeń, bez żadnych dodatków. Kudzu łagodzi objawy kaca, efekty odstawienia używek (nerwowość, mdłości, drżenie mięśni, zaczerwienienie), ma działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wspomaga działanie wszystkich organów i neutralizuje niezdrowe substancje.
Jednym ze sposobów spożywania Kudzu, jest przygotowanie zdrowotnego napoju. Potrzebujemy do tego 1 łyżeczkę sproszkowanego Kudzu, 2-3 łyżeczki słodu jęczmiennego lub ryżowego ALBO połowę szklanki soku z jabłek, 1 szklankę zimnej wody. Rozpuszczamy Kudzu w trzech łyżkach wody, następnie dolewamy resztę składników. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż roztwór nie stanie się przezroczysty, zmniejszamy ogień i gotujemy przez chwilę. Napój należy wypijać gorący.
Co o tym sądzisz?