Chyba każdy o niej słyszał – dieta Dukana to jedna z najpopularniejszych diet, która od dłuższego czasu jest stosowana przez wiele osób. Wydawałoby się, że to dieta idealna, bo w końcu pomaga zrzucić wiele kilogramów w stosunkowo krótkim czasie. Polega na przyjmowaniu dużych ilości białka. Ma jednak wiele nieprzyjemnych skutków ubocznych. Czy na pewno warto ją stosować?
Według założeń racjonalnej diety, w racji pokarmowej każdego dnia powinniśmy przyjmować zróżnicowane składniki odżywcze. To właśnie różnorodność pomaga nam czuć się zdrowo i dostarcza energii, przynosząc jednocześnie długotrwałe efekty w przypadku diety odchudzającej. Stosunek dzienny zdrowej osoby powinien wyglądać tak: 25% tłuszczu, 15% białka i 60% węglowodanów.
Czy dieta dukana jest bezpieczna?
Czy dieta dukana jest zdrowa?
W przypadku diety Dukana dostarczane są głównie białka, co nie pozostaje bez konsekwencji dla naszego zdrowia…
Zalety diety Dukana
Skoro ten sposób odchudzania ma swoich zwolenników, musi mieć jakieś plusy. Oto kilka z nich:
- Poprawa stanu skóry. Dzieje się tak dzięki spożyciu dużej ilości kolagenu i białka zwierzęcego.
- Szybka utrata wagi.
- Zmniejszenie spożycia niezdrowych produktów: fast foodów, cukru, słodyczy, żywności przetworzonej, gotowych dań.
I na tym zalety się kończą, ponieważ dieta Dukana ma o wiele więcej minusów.
Wady diety Dukana
Niestety, taki brak urozmaicenia może długotrwale rzutować na nasz organizm. Każda naprawdę dobra dieta jest urozmaicona, dostarcza niezbędnych składników odżywczych we właściwych porcjach, wówczas organizm dostaje wszystko, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Zaś pierwszy etap diety Dukana wskazuje na jedzenie tylko mięsa i jaj, zakazane są warzywa i owoce – po tym punkcie powinna zapalić się nam w głowie czerwona lampka, bo każdy kto kiedykolwiek się odchudzał wie, że warzywa to podstawa zdrowej diety odchudzającej.
Co jeszcze powoduje ten sposób żywienia:
- Złe nawyki żywieniowe,
- Obciążenie organizmu białkiem przez nadmierne jego spożycie,
- Gromadzenie ciał ketonowych,
- Zakwaszenie organizmu – zaburza się równowaga kwasowo-zasadowa, co skutkuje pogorszeniem samopoczucia,
- Wysokie spożycie soli (a na zdrowej diecie się ją ogranicza!),
- Utrata wapnia (wraz z moczem), co zwiększa ryzyko osteoporozy,
- Brak błonnika w diecie, co powoduje częste zaparcia, hemoroidy itd.
- Wysoka podaż cholesterolu – źródła białka są bogate w tłuszcz,
- Większe ryzyko choroby stawów, dny moczanowej, zaburzeń trawienia, bólów mięśni,
- Brak przyswajalnych węglowodanów, które pozytywnie wpływają na mózg,
- Zaburzenia koncentracji, osłabienie, zmęczenie,
- Obciążenie a nawet uszkodzenie nerek,
- Niedobory witamin,
- Nadmierne spożycie witamin A i D, które może doprowadzić do uszkodzenia wątroby.
Co o tym sądzisz?