Lato sprzyja podejmowaniu nowych wyzwań dietetycznych. Mamy więcej czasu, łatwo dostępne są rodzime warzywa i owoce, z których możemy skomponować koktajl owocowy czy warzywny. Koktajle te są nie tylko smaczne, zawierają mało kalorii ale są niezwykle cenne dla naszego organizmu ze względu na działanie antyoksydacyjne. Czym są oksydanty, dlaczego nam nie służą i jak się ich pozbyć w sposób łatwy, przyjemny i smaczny?
Czym są oksydanty?
Czy koktajle oczyszczające działają?
Czym właściwie są oksydanty?
Oksydanty to nic innego jak wolne rodniki tlenowe, które w nadmiarze są dla nasz szkodliwe. Skąd to wynika i dlaczego tak bardzo chcemy się ich pozbyć z naszego organizmu? Nie są one żywymi organizmami jak wirusy, lecz powstają w czasie procesu oddychania, gdy powietrze przetwarzane jest na energię. To właśnie wtedy część atomów tlenu wymyka się spod kontroli i ucieka jako wolne rodniki. Czasami sami wpływamy na przyspieszenie tego szkodliwego procesu, paląc papierosy, żyjąc w ciągłym stresie, zbyt wystawiając się na działanie słońca, zbyt wiele pijąc czy niezdrowo się odżywiając. Każdy nadmiar szkodzi zdrowiu i tak jest także w przypadku wolnych rodników. Ich niewielka ilość jest nam jednak potrzebna do m.in. wzmocnienia odporności i zniszczenia wirusów. Jeśli oksydantów jest jednak zbyt wiele, zaczynają się panoszyć i niszczą komórki, a nawet niektóre geny.
Jak skutecznie obronić się przed działaniem wolnych rodników?
Na wszystko są skuteczne sposoby. Nasz organizm nie pozostaje bezbronny. Pomocne są antyoksydanty zwane inaczej przeciwutleniaczami . Organizm część z nich produkuje sam, ale o większość musimy zadbać sami. I właśnie w tym pomocne mogą nam być smaczne owocowo- warzywne koktajle.
Witaminy A i E czyli pogromcy wolnych rodników
Stosując produkty bogate w witaminy, szczególnie witaminę A i E oraz beta karoten możemy skutecznie obronić się przed oksydantami. Warzywa i owoce zawierają także sporą dawkę karotenoidów i flawonoidów. To właśnie one nadają owocom i warzywom kolor.
Oczyszczanie organizmu z toksyn
Doskonałym rozwiązaniem może okazać się weekendowy koktajlowy detoks organizmu. W gorące dni mamy mniejszy apetyt, dlatego łatwiej zastąpić posiłki smacznym koktajlem. Tworząc kompozycję smakową bazuj na buraczkach, jabłkach, ogórkach i wszystkich liściastych warzywach zielonych. Pij oprócz tego przynajmniej 2 litry wody.
Wspomaganie odporności
Aby skutecznie podnieść swoją odporność przed jesienno zimowym okresem warto korzystać z wyciśniętych warzyw takich jak kapusta, buraczki oraz marchew. Zawierają one fitoskładniki, będące barierą nie do pokonania dla bakterii i wirusów. Takie koktajle warto wzmocnić olejem lnianym bogatym w kwasy omega-3.
Dodaj sobie energii
Możesz zaszaleć dodając do koktajli bardzo wartościowe produkty, których na co dzień nie stosujesz bo same ci nie smakują. Użyj wyobraźni i spróbuj selera, szpinaku, zielonej pietruszki. Wzbogacą one smak koktajlu jednocześnie nie dominując. Dostarczysz w ten sposób organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Dodaj oliwę z oliwek, ułatwi ona przyswajanie się witaminy A i E, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Jedz i odchudzaj się
Koktajle owocowe i warzywne zawierają mnóstwo błonnika, ułatwiającego przemianę materii. Pozwolą one osobom w każdym wieku kontrolować masę ciała. Stosując koktajle możesz zastępować nimi kilka posiłków lub tylko jeden, np. kolację. Stosuj pestki dyni, ułatwiają oczyszczanie układu pokarmowego i poprawiają perystaltykę jelit. Dzięki temu trawienie jest o wiele łatwiejsze.
Co o tym sądzisz?