Nasze babcie chętnie korzystały ze sprawdzonych receptur na bazie naturalnych składników, które przyrządzały w oparciu o czosnek czy miód. Współcześnie, mimo szerokiego wyboru preparatów wzmacniających układ immunologiczny zaufane receptury przeżywają swój renesans.
Domowe syropy przy codziennym stosowaniu nie tylko przyczyniają się do wzrostu odporności, ale również wspomagają walkę z grypą i przeziębieniem, gdy już zachorujemy.
Jak zwiększyć swoją odporność?
Jak przygotować kiszony czosnek?
Syropy na zwiększenie odporności
- Syrop czosnkowy
Pozbawione łupin 2 główki czosnku przeciśnij przez praskę, zalej szklanką gotowanej, lecz letniej już wody. Następnie dopraw sokiem z 2 cytryn oraz 3 łyżkami miodu. Zamieszaj. Po upływie doby przecedzony płyn przelej do buteleczki lub słoika. Stosuj 2 razy dziennie.
- Kiszony czosnek
Wykorzystaj zalewę z ogórków do zalania 40 dag przekrojonych na pół ząbków czosnku. Przez dwa tygodnie trzymaj w dużym słoju, po czym zawartość przelej do mniejszych słoiczków, dzięki temu zapas syropu się nie popsuje. Przechowuj w lodówce. Celem uniknięcia infekcji stosuj raz dziennie odrobinę płynu z czosnkiem, a w przypadku przeziębienia 3 razy w ciągu doby.
- Syrop imbirowy
Do przyrządzenia tego syropu potrzebujesz kłącza o rozmiarze piłki do tenisa. Skrój na cienkie plasterki, zalej 3 łyżkami przegotowanej wody oraz łyżeczką octu winnego. Zasyp 2 szklankami cukru. Wymieszaj i podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia. Gdy powstanie gęsty syrop, wystudź. Stosuj łyżeczkę 2 razy dziennie.
- Miód cebulowy
Zetrzyj szklankę cebuli, połącz w stosunku 1:1 z miodem. Odczekaj godzinę i zagotuj, odcedź, przelej do słoiczka. Pij po rozprowadzeniu łyżeczki mikstury w ciepłym mleku, bądź wodzie rano i wieczorem.
Napoje na wzmocnienie
- Sok malinowo-imbirowy
Skrój korzeń imbiru na drobne plasterki, dolej 1/2 litra wody, przez 20 minut gotuj na wolnym ogniu. Ostudź, odcedź. Dodaj do smaku soku z malin. Pij podgrzany napój każdego wieczoru.
- Cytryna z miodem
Wieczorem sok wyciśnięty z połowy bogatej w witaminę C cytryny zalej szklanką letniej wody, dopraw łyżką miodu. Wypij na drugi dzień przed pierwszym posiłkiem.
- Mleczna mikstura
Do mleka osłodzonego miodem dodaj odrobinę masła lub czosnku, wypij przed snem.
- Nalewka wzmacniająca dla dorosłych
Nalewkę sporządź na bazie dojrzałych owoców pigwowca. Owoce rozdrobnij, dodaj cukier, a następnie przechowuj przez kilkanaście godzin w miejscu gdzie mikstura nie będzie narażona na bezpośrednie działanie światła. Po wskazanym czasie przelej sok, wymieszaj z wodą, dodaj miód i sok z cytryny. Na koniec połącz ze spirytusem w stosunku 1:3.
Co o tym sądzisz?