32 986 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 070 produktów w 199 kategoriach

Kiełki prawdziwa esencja i koktajl zdrowia

Kiełki prawdziwa esencja i koktajl zdrowiaKiełki prawdziwa esencja i koktajl zdrowia

W prasie zazwyczaj i na forach internetowych dietetycy i znawcy zdrowego trybu życia propagują ruch i odpowiednią dietę i ruch jako standardy zdrowego trybu życia. Mało kto pamięta i zwraca uwagę na dodatki żywieniowe. Niewątpliwie ważnymi i dającymi nam bogactwo dobrego są kiełki.


Czym są kiełki ? Otóż są to skiełkowane nasiona rożnych roślin. Sami w bardzo prosty sposób możemy je wyhodować na parapecie i mieć zdrowie na talerzu własnego autorstwa. Żeby mieć je tak w domowych warunkach wystarczy trzy czynniki: odpowiednia temperatura, wilgoć i naczynie do wysiania.

  • Czy kiełki są zdrowe?

  • Jakie właściwości mają kiełki?


DLA KOGO SZCZEGÓLNIE SĄ POLECANE KIEŁKI JAKO UROZMAICENIE DIETY:

  • osoby osłabione po antybiotykoterapii,
  • kobiety w ciąży,
  • stosujący dietę wegetariańską,
  • chorzy na anemię,

Istnieje bardzo dużo rodzajów kiełków, które mają wspaniałe właściwości zdrowotne.

  • KIEŁKI RZODKIEWKI
    Są bardzo ostre w smaku, mają bogate źródła witaminy C, witamin z grupy B i potasu. Są zalecane szczególnie w czasie przeziębień i innych infekcji wirusowych.
  • KIEŁKI RZEŻUCHY
    Zawierają mnóstwo magnezu i jodu. Wzmacniają, pobudzają przemianę materii, działają moczopędnie. Są mocno krwiotwórcze.
  • KIEŁKI LUCERNY
    Są bardzo delikatne w smaku. Zalecane szczególnie dla kobiet w ciąży. To bomba witaminowa. Polecane jako wzmacniające nerki. Zawierają także naturalne hormony w postaci fitoestrogenów niezbędnych dla kobiet w czasie klimakterium. Wzmacniają skórę, kości i zęby.
  • KIEŁKI FASOLI MUNG
    To nowość na polskim rynku. Jednak dla smakoszy już dawno znane. Są niezwykle chrupiące i smaczne. Jest bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ważny w profilaktyce przeciwnowotworowej
  • KIEŁKI SOJI
    Łagodzi zaburzenia układu nerwowego. Pobudzają apetyt. Dodają sił poprzez dużą zawartość żelaza.
  • KIEŁKI BROKUŁÓW
    Zawierają także pełnowartościowe białko wskazane przy intensywnym wysiłku i w czasie ćwiczeń fizycznych. Także ma mnóstwo koenzymu Q10, który jest uznawany też jako przeciwnowotworowa tarcza obronna.
  • KIEŁKI SŁONECZNIKA
    Dzięki dużej zawartości krzemu, potasu, fosforu i jodu, a także witaminy E wpływają wspaniale na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wzmacniają również kości.
  • KIEŁKI FASOLI ADZUKI
    Także dają siły i dostarczają nam mnóstwo witamin. Są skarbnicą białka i aminokwasów.

FORMY SPOŻYWANIA KIEŁKÓW
są różne formy w jakich możemy jeść kiełki. Niektóre z nich to:

  • kanapki posypane kiełkami,
  • dodatek kiełków do serka, jogurtu,
  • dodatek do sałatki,
  • dodanie kiełków do dań obiadowych,
  • używanie kiełków do nadziewanej papryki i farszów naleśnikowych,
  • posypywanie kiełkami, ziemniaków i ryżu,
  • miksowanie w blenderze jako dodatek do koktajli,

Formy w jakich można spożywać kiełki daje szerokie możliwości, a przecież dla zdrowia warto wprowadzić do menu i mieć naturalnie zapewnione bogactwo korzyści dla organizmu. Eksperymentujmy z różnymi kiełkami i odnajdźmy to co dla nas najzdrowsze i najsmaczniejsze.

kiełki zdrowie w kiełkach skarbnica witamin w kiełkach rodzaje kiełków
Komentarze
Dodano: 29 Sierpień 2016
Autor: iwona
Ocena:
Ostatnio kiełki stały się dość popularne, są zdrowe a do tego danie jest efektowne jak je dodamy.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 32 986 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 070 produktów w 199 kategoriach