W prasie zazwyczaj i na forach internetowych dietetycy i znawcy zdrowego trybu życia propagują ruch i odpowiednią dietę i ruch jako standardy zdrowego trybu życia. Mało kto pamięta i zwraca uwagę na dodatki żywieniowe. Niewątpliwie ważnymi i dającymi nam bogactwo dobrego są kiełki.
Czym są kiełki ? Otóż są to skiełkowane nasiona rożnych roślin. Sami w bardzo prosty sposób możemy je wyhodować na parapecie i mieć zdrowie na talerzu własnego autorstwa. Żeby mieć je tak w domowych warunkach wystarczy trzy czynniki: odpowiednia temperatura, wilgoć i naczynie do wysiania.
DLA KOGO SZCZEGÓLNIE SĄ POLECANE KIEŁKI JAKO UROZMAICENIE DIETY:
- osoby osłabione po antybiotykoterapii,
- kobiety w ciąży,
- stosujący dietę wegetariańską,
- chorzy na anemię,
Istnieje bardzo dużo rodzajów kiełków, które mają wspaniałe właściwości zdrowotne.
Czy kiełki są zdrowe?
Jakie właściwości mają kiełki?
- KIEŁKI RZODKIEWKI
Są bardzo ostre w smaku, mają bogate źródła witaminy C, witamin z grupy B i potasu. Są zalecane szczególnie w czasie przeziębień i innych infekcji wirusowych. - KIEŁKI RZEŻUCHY
Zawierają mnóstwo magnezu i jodu. Wzmacniają, pobudzają przemianę materii, działają moczopędnie. Są mocno krwiotwórcze. - KIEŁKI LUCERNY
Są bardzo delikatne w smaku. Zalecane szczególnie dla kobiet w ciąży. To bomba witaminowa. Polecane jako wzmacniające nerki. Zawierają także naturalne hormony w postaci fitoestrogenów niezbędnych dla kobiet w czasie klimakterium. Wzmacniają skórę, kości i zęby. - KIEŁKI FASOLI MUNG
To nowość na polskim rynku. Jednak dla smakoszy już dawno znane. Są niezwykle chrupiące i smaczne. Jest bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ważny w profilaktyce przeciwnowotworowej - KIEŁKI SOJI
Łagodzi zaburzenia układu nerwowego. Pobudzają apetyt. Dodają sił poprzez dużą zawartość żelaza. - KIEŁKI BROKUŁÓW
Zawierają także pełnowartościowe białko wskazane przy intensywnym wysiłku i w czasie ćwiczeń fizycznych. Także ma mnóstwo koenzymu Q10, który jest uznawany też jako przeciwnowotworowa tarcza obronna. - KIEŁKI SŁONECZNIKA
Dzięki dużej zawartości krzemu, potasu, fosforu i jodu, a także witaminy E wpływają wspaniale na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wzmacniają również kości. - KIEŁKI FASOLI ADZUKI
Także dają siły i dostarczają nam mnóstwo witamin. Są skarbnicą białka i aminokwasów.
FORMY SPOŻYWANIA KIEŁKÓW
są różne formy w jakich możemy jeść kiełki. Niektóre z nich to:
- kanapki posypane kiełkami,
- dodatek kiełków do serka, jogurtu,
- dodatek do sałatki,
- dodanie kiełków do dań obiadowych,
- używanie kiełków do nadziewanej papryki i farszów naleśnikowych,
- posypywanie kiełkami, ziemniaków i ryżu,
- miksowanie w blenderze jako dodatek do koktajli,
Formy w jakich można spożywać kiełki daje szerokie możliwości, a przecież dla zdrowia warto wprowadzić do menu i mieć naturalnie zapewnione bogactwo korzyści dla organizmu. Eksperymentujmy z różnymi kiełkami i odnajdźmy to co dla nas najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Co o tym sądzisz?