Witaminowa bomba z pokładami składników mineralnych oraz białka, czyli kiełki najcenniejsze swoje skarby gromadzą w nasionach. Włączone do codziennej diety pozwolą zapobiec rozmaitym schorzeniom, a także stymulują układ immunologiczny.
Choć suche nasiona nie są jeszcze źródłem zdrowia, wystarczy odrobina wody, aby w połączeniu z otulającym je ciepłem ujawniły mnóstwo wartości odżywczych. Kiełki na szczególną uwagę zasługują z uwagi na zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3.
Jakie właściwości mają kiełki?
Czy kiełki są zdrowe?
Kiełki napotkamy zarówno w supermarketach, jak i w najzwyklejszych sklepach spożywczych. Przed zakupem koniecznie przyjrzyjmy się, czy nie weszła na nie pleśń, bądź nie sprawiają wrażenia, jakby rozpoczął się na nich proces gnilny. Wśród sklepowego asortymentu poszukujmy tych, które są jeszcze świeże. Uważa się, iż największymi właściwościami poszczycić się mogą kiełki na 3-6 dzień. Ponieważ ten produkt nie ma długiego okresu przydatności do spożycia, zazwyczaj pochodzi z lokalnych gospodarstw.
Własna produkcja witamin
O ile z jakichś względów wolelibyśmy samodzielnie zająć się hodowlą kiełków, które zamierzamy spożyć, pod lupę weźmy nasiona, które posiadają informację o tym, że są one przeznaczone do kiełków. Omijajmy szerokim łukiem nasiona wskazane do uprawiania w ziemi, gdyż najprawdopodobniej są one zaimpregnowane substancjami chemicznymi. Na nasz użytek wystarczy łyżka nasion wsypana do słoika owiniętego w gazę. Słoik stawiamy tak, aby woda miała odpływ. Kiełki chronimy przed nadmiarem wody, przepłukujemy rano i na wieczór.
- Na szczególną uwagę zasługują kiełki lucerny, które są zasobne w witaminę A, C i E oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i B9, a także w potas, mangan, siarkę, selen, miedź, sód, fosfor, krzem, cynk, magnez, żelazo i wapń. Dostarczają lecytyny, beta-karotenu, białka, błonnika, saponin oraz chlorofilu. Mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby, które nie tolerują suplementów wzbogacanych żelazem. Wzmacniają naszą odporność, normują poziom cholesterolu, dobroczynnie wpływają na pamięć, jak i apetyt
- Natomiast nowotworom zapobiegają zasobne w betacyjaninę kiełki buraka. Ten rodzaj kiełków zabezpieczy nas ponadto przed zakwaszeniem organizmu, anemią i nadciśnieniem. Nie brak im witamin A, B1 i C oraz takich minerałów, jak magnez, żelazo, miedź, wapń, potas, mangan, rubin lub cez.
- Z kolei kiełki słonecznika poprawią wygląd skóry, zmniejszą prawdopodobieństwo bólów głowy i ustabilizują ciśnienie. Są cenionym źródłem białka, tłuszczów nienasyconych, żelaza oraz witamin C i E.
Co o tym sądzisz?