Mówi się, że „jesteśmy tym, co jemy”. Odpowiednie odżywianie ma ogromny wpływ na samopoczucie i zdrowie człowieka, a – co za tym idzie – również na rozwój twojego dziecka. W żywności oferowanej w sklepach znajduje się wiele chemii, czyli ulepszaczy, barwników, zagęszczaczy i sztucznych konserwantów.
Ich rolą jest polepszanie smaku, wyglądu, czynienie ich atrakcyjniejszymi dla konsumenta, albo dłużej przydatnymi do spożycia. Niestety, wiele z tych „upiększających” substancji nasila problemy zdrowotne i może stać się przyczyną różnych schorzeń. Jednymi ze skutków złej diety, którą praktykuje się od czasów dzieciństwa, są alergie, astma, zapalenia skóry, bóle żołądka, nadwrażliwość sensoryczna, migreny i katar sienny. Oprócz tego, szkodliwe związki w pożywieniu powodują wzrost toksycznych substancji w organizmie. Postaw na zdrowe odżywianie!
Jakie jedzenie szkodzi dziecku?
Czego dziecko nie powinno jeść?
Uwaga na pozornie zdrowe serki i jogurty
Jedno z zagrożeń kryje się w popularnych serkach, które w kolorowych reklamach przedstawia się jako źródło witamin. Niestety poza wapniem, którego zresztą przy właściwie zrównoważonej diecie nie trzeba uzupełniać, a także cukrem (w jednym serku znajdują się nawet 3 łyżeczki cukru!), w jego składzie występują też:
- Zagęszczacze – to dzięki nim jogurty są gładkie i jedwabiste. Tego typu składnikami są np. żelatyna wieprzowa, skrobia ziemniaczana, skrobia modyfikowana, pektyna.
- Sztuczne wsady owocowe – większość z nich to substancje mające barwniki i aromaty, które imitują prawdziwy owoc. Mogą zawierać też cukier albo szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy.
- Barwniki i aromaty – wygląd i smak jogurty zawdzięczają zwykle sztucznym związkom smakowym. Często są to substancje barwiące oraz smakowe (np. wanilina zamiast naturalnej wanilii itd.).
Owocowe soki i słodzone napoje
Czyli cukier i chemia. Napoje słodzone to źródło samych cukrów, nie ma w nich żadnych pozytywnych substancji. Zastanów się poważnie, zanim dasz dziecku napój typu cola czy mirinda, ponieważ przy regularnym spożyciu mogą szkodzić zębom, a dodatkowo zmniejszą apetyt na zdrowe, pełnowartościowe jedzenie i mogą prowadzić do otyłości. Sok to też najczęściej puste kalorie, ponieważ choć tak jak owoc zawiera tyle samo cukrów, to w owocu znajduje się również błonnik. Dlatego dziecko zje maksymalnie 3 pomarańcze, a po wyciśnięciu z nich soku, przyjmie głównie zawarty w nich cukier i będzie domagało się więcej.
Przetworzone jedzenie
Wszystko to, co gotowe i z długim terminem ważności, powinno budzić w nas ostrożność. Uważnie czytaj etykiety i unikaj tego, co zawiera dużo składników takich jak glutaminian sodu, tłuszcze, fosforany czy sól. Kategorycznie zrezygnuj z puszkowanych produktów, czyli np. pasztetów. Uważaj też na produkty z indyka i kurczaka, sprawdź, czy mięso nie zostało oddzielone mechanicznie, ponieważ oznacza to, że w takim produkcie znajdują się zmielone kości, chrząstki i błony, które zaprawia się amoniakiem, zagęstnikami i całym mnóstwem innych szkodliwych substancji.
Co o tym sądzisz?