Okrągły kształt, czerwony kolor, w środku pestka, delikatnie cierpki smak, lato, pyszny dżem. gaszący pragnienie kompot, sok, czy ulubione ciasto owocowe – takie skojarzenia najczęściej pojawiają się, gdy mamy na myśli wiśnię. Ten nasz popularny rodzimy owoc posiada nie tylko niekwestionowane walory smakowe, lecz ma również wiele zalet zdrowotnych.
Jakie właściwości mają wiśnie?
Jakie witaminy zawierają wiśnie?
Wiśnie w przeszło 80% składają się z wody. Mimo to pozostałą ich część stanowią cenne składniki odżywcze takie jak:
- witaminy (C, B, PP, kwas foliowy),
- minerały (miedź, potas, żelazo, magnez),
- kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy).
Dzięki ich obecności wiśnie są niezwykle zdrowym składnikiem diety. Korzyści płynących z ich spożywania jest wiele.
- Są naturalnym środkiem przeciwbólowym
Antocyjany, czyli barwniki roślinne, zawarte w wiśniach działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Taką tezę przedstawili amerykańscy naukowcy, którzy przeprowadzali badania wśród sportowców. Według nich wiśnie są doskonałym remedium na ból spowodowany intensywnym wysiłkiem fizycznym i przetrenowaniem. Posiadają zdolność do blokowania stanów zapalnych w organizmie oraz przyczyniają się do szybszego gojenia uszkodzonych tkanek mięśni. - Wspomagają pracę serca i układu krążenia
Również za sprawą antocyjanów obecnych w owocach, znacznie zmniejszają one ryzyko chorób serca. Antocyjany zwiększają bowiem elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce. Biorą też udział w produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo: potas chroni serce usuwając nadmiar soli z organizmu. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Błonnik obniża poziom złego cholesterolu. Kwasy organiczne z kolei zapobiegają skrzepom i zatorom w naczyniach krwionośnych. - Zapobiegają chorobom nowotworowym i spowalniają proces starzenia
A to wszystko dzięki obecności antyoksydantów. W bardzo dużym stopniu chronią one nasz organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu. W wiśniach znajduje się wiele przeciwutleniaczy, które zwalczają niebezpieczne dla zdrowia wolne rodniki, a to kolejny ważny powód, dla którego warto je jeść. - Pomagają w walce z bezsennością
Zawdzięczamy to obecnej w wiśniach melatoninie. W ludzkim organizmie stanowi ona hormon odpowiedzialny za naturalny rytm snu oraz czuwania. Ułatwia zasypianie oraz zapewnia dobry jakościowo sen, po którym budzimy się wypoczęci i zregenerowani. - Wspomagają proces odchudzania
Wiśnie są mało kaloryczne. Zawierają pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który w połączeniu z wodą pęcznieje w żołądku, powodując uczucie sytości. Poza tym wiśnie eliminują zły cholesterol, a ten często odkłada się w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej na brzuchu. - Są dobrym lekiem na choroby układu moczowego
Wiśnie wykazują silne właściwości moczopędne, dzięki obecności potasu i sodu. Wielu specjalistów zaleca ich spożywanie w trakcie schorzeń takich jak: kamica nerkowa czy zapalenie pęcherza.
Co o tym sądzisz?