Każda kobieta chce zachować młodość jak najdłużej. Chwytamy się wielu sposobów: kosmetyki, zabiegi u kosmetyczki, sport, dieta. Ten ostatni sposób może okazać się najbardziej skutecznym, ponieważ pozwala działać od środka. Co więc należy jeść, aby utrzymać piękny, młody wygląd skóry?
Co jeść aby wyglądać młodo?
Czy picie wina odmładza?
- Ananas – ma on wiele korzystnych właściwości zarówno na urodę jak również na dbanie o smukłą sylwetkę. Jest on bogatym źródłem witaminy C oraz witamin A, B, PP. Ułatwia trawienie białej, tłuszczów i skrobi, dzięki czemu jest bardzo pomocny w leczeniu otyłości. Jednocześnie ma pozytywny wpływ na pracę serca, wątroby, nerek, naczyń wieńcowych; zapobiega osteoporozie.
- Wino – jest źródłem silnego przeciwutleniacza – resweratrolu. Zapobiega on śmierci komórek serca oraz mózgu, dlatego jest ważnym sprzymierzeńcem w walce z czasem. Kobiety powinny wypijać kieliszek wina dziennie, panowie – dwa.
- Jagody – są cennym źródłem błonnika, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy chroniąc mózg i skórę przed działaniem czasu.
- Brokuły – prawdziwa bomba przeciwutleniaczy. Wzmacniają odporność i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Jednocześnie pomagają wytwarzać prawidłowe krwinki czerwone, wspierają naprawę tkanek i komórek w syntezie DNA.
- Pistacje – zdrowa przekąska, która powstrzyma nas przed podjadaniem.
- Marchew – zawarte w marchewce składniki odżywcze odpowiadają za zdrowe oczy, piękną skórę oraz lśniące włosy.
- Dorsz – ryba ta jest bogatym źródłem witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedzenie dorsza z pewnością pozytywnie wpłynie na wzrok, skórę, kości i odporność całego organizmu.
- Otręby – są niezastąpione w walce ze zbędnymi kilogramami oraz pomagają absorbować z organizmu substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednocześnie są źródłem witamin z grupy A, B oraz wapnia, chromu i żelaza.
- Oliwa z oliwek – zawiera zdrowe tłuszcze i antyoksydanty opóźniające procesy starzenia. Bardzo korzystny wpływ możemy zauważyć na skórze, która pozostaje sprężysta i pozbawiona zmarszczek.
- Orzechy włoskie – zawierają ponad dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż inne orzechy. Jednocześnie te przeciwutleniacze pochodzące właśnie z orzechów są nawet do 15 razy bardziej efektywne niż np. witamina E. Orzechy są ponadto źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz magnezu. Poprawiają działanie układu krążenia oraz pomagają zapobiec wysokiemu ciśnieniu krwi, obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca, raka, kamice żółciową, cukrzycę typu 2. Zawierają duże stężenie kwasów z grupy omega-3 i poprawiają metabolizm.
- Żurawina – ma pozytywny wpływ na skórę przedłużając jej młody wygląd. Nawilża skórę i chroni ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, reguluje pH skóry oraz działa liftingująco.
- Szpinak – jest źródłem prawie wszystkich witamin i pierwiastków, jakich potrzebuje ludzki organizm. Stosowanie diety bogatej w szpinak pozwala zapobiec wielu chorobom, dzięki czemu młodość i sprawność ulegają wydłużeniu.
Co o tym sądzisz?