Moda na odchudzanie pojawia się szczególnie przed nastaniem pory letniej, kiedy trzeba popracować nad wyglądem ciała, które już niedługo będzie przykrywać coraz mniejsza ilość odzieży. Jednak niezależnie od pory roku chcielibyśmy wyglądać atrakcyjnie i cieszyć się zdrowiem. Utrzymanie prawidłowej wagi nie musi być trudne, wystarczy zmienić niektóre złe nawyki i nabrać tych dobrych, a będziemy szczupli nie tylko latem, tylko cały rok.
Jak pozbyć się zbędnych kilogramów?
Jak jeść aby nie tyć?
Częstą przyczyną nadwagi jest po prostu brak czasu. Przygotowywanie lekkostrawnych i zdrowych posiłków oraz chodzenie na siłownię lub basen wymagają dłuższej chwili, nie każdego również na to stać. Sposobów na odchudzanie jest dużo, na każdy organizm mogą oddziaływać inaczej, mniej lub bardziej skutecznie.
- Jedzenie przekąsek – choć niejednokrotnie mówi się, aby nie podjadać między posiłkami, sprawia to, że metabolizm nie zwalnia i wciąż pracuje. Wyniki badań pokazują, że jedzenie jednego dużego posiłku zamiast kilku mniejszych może prowadzić do cukrzycy i jest po prostu niezdrowe.
- Niebieskie otoczenie – kolor niebieski wpływa na naszą psychikę i zmniejsza apetyt. Warto więc zainwestować w talerze lub dodatki w tym kolorze, aby nieco oszukać umysł. Odwrotnie działa kolor biały, który zwiększa apetyt.
- Śniadanie – wielu z nas pomija poranny posiłek zastępując go kawą lub co gorsza słodką przekąską. Śniadanie jest paliwem na cały dzień, dlatego powinno składać się z pożywnych produktów. Pominięcie go sprawia, że mamy mniej energii, spowolniona zostaje przemiana materii i zwiększa się nasza ochota na duży obiad.
- Gotowanie w domu – jedzenie w restauracjach nie jest dobrym pomysłem, gdy chcemy schudnąć. Często wymiatamy wszystko z talerza, ponieważ płacimy za jedzenie i w związku z tym nie chcemy więc zostawić ani kęsa. Przygotowując domowe posiłku mamy pewność, że ich zawierają same zdrowe i nietuczące składniki.
- Porządki w lodówce i spiżarni – nagromadzenie niezdrowego jedzenia powinno być jak najszybciej zlikwidowane, jeśli chcemy schudnąć. Mając do wyboru niezdrowe i zdrowe posiłki, częściej sięgamy po te o gorszym składzie, ponieważ zawierają substancje uzależniające i ulepszacze smaku. Taką pokusę najlepiej będzie po prostu usunąć.
- Używaj mniejszych naczyń – tutaj również zadziała sztuczka psychologiczna, która oszukuje mózg, że na talerzu znajduje się wystarczająco dużo jedzenia, mimo że mieści się go zdecydowanie mniej.
- Przeżuwaj powoli – dokładne delektowanie się każdym kęsem pomaga zwiększyć efektywność procesów trawiennych. Jedząc szybko nie rejestrujemy uczucia sytości.
- Przekąski przed kolacją – zjedzenie jabłka, orzechów lub jogurtu wpłynie pozytywnie na nasz organizm, ponieważ wypełni miejsce w żołądku przez głównym posiłkiem.
Co o tym sądzisz?