35 057 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 697 produktów w 199 kategoriach

Jak wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu poprzez dietę i styl życia?

Jak wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu poprzez dietę i styl życia?Jak wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu poprzez dietę i styl życia?

Powszechnie mówi się o tym, że zapadalność na choroby generuje w 50% styl życia, natomiast czynniki genetyczne stanowią około 15%, są również tacy, którzy uważają, że to jak żyjemy może wpływać na to czy zachorujemy w 80%. Liczb tych nie należy lekceważyć w dobie coraz większej zapadalności na choroby cywilizacyjne do których bezsprzecznie należy występowanie nowotworów. W jaki sposób poprzez własne wybory możemy niwelować występowanie nowotworów?

W Polsce i Europie nowotwory to druga przyczyna śmierci, zaraz po chorobach układu krążenia, dlatego profilaktyka tych chorób jest bardzo ważna. Styl życia i sposób odżywiania może zmniejszyć nawet o połowę ilość przypadków występowania tej choroby, szczególnie raka jelita grubego, czy raka żołądka.

Na nowotwory przewodu pokarmowego bezpośredni wpływ ma masa ciała. Każdy kilogram w nadwadze i otyłości wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia choroby, dlatego należy dbać o zachowanie odpowiedniej wagi. Pomóc może w tym aktywność fizyczna, która nie tylko pomaga zachować zdrową sylwetkę, ale poprawia kondycję psychiczną i niweluje stres.

Jakie produkty należy ograniczyć, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu?

  • sól – udowodniono zbawienne działanie sodu na organizm, szczególnie u osób aktywnych fizycznie, ale jego zbyt duża ilość w diecie, może przekładać się na występowanie raka żołądka,
  • nieodpowiednio przygotowane orzechy, nasiona roślin strączkowych czy pleśń – może wpływać na niewydolność wątroby i zwiększenie zapadalności na raka tego narządu,
  • wysokoprzetworzone mięso – wędzone, konserwowe, a także mięso czerwone – wpływa na występowanie raka jelita grubego,
  • spożywanie zbyt dużych ilości cukru i węglowodanów – może przyczynić się do nadmiernego obciążenia różnych narządów,
  • tłuszcze nasycone trans – które występują w słodyczach, margarynach, zupkach instant - nie powinny znajdować się w zdrowej, antynowotworowej diecie w ogóle,
  • alkohol, palenie tytoniu – wzrost zachorwania na raka płuc, jelita grubego, raka wątroby, piersi, krtani, przełyku, gardła.

Jakie produkty niwelują ryzyko wystąpienia nowotworu?

Do codziennej diety warto wprowadzić produkty, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka, takie jak:

  • czosnek,
  • produkty mleczne bogate w wapń,
  • cebula, szczypior, por, szlotka,
  • warzywa o niskiej zawartości skrobi: brokuł, sałata, ogórki, pomidory, kalafior, kapusta, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, kapusta kiszona, pietruszka, rzodkiew,
  • produkty bogate w beta karoten takie jak marchew, dynia, morele, jaja,
  • żywność bogata w witaminę C – owoce morza, warzywa,
  • źródła likopenu – pomidory, arbuzy, papaja,
  • źródła selenu – brązowy ryż, owies, pestki dyni,
  • foliany – awokado, banan, zielone warzywa,
  • owoce.

Oprócz odpowiedniej diety warto również zadbać o relaks niwelujący stres, aktywność fizyczną, otaczanie się przedmiotami czy ubraniami ekologicznymi, aby nie przeciążać organizmu zbyt wysoką ilością metali ciężkich. W profilaktyce nowotworów duże znaczenie ma również walka z zanieczyszczeniem środowiska.

 

rak nowotwory dieta antynowotworowa

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 35 057 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 697 produktów w 199 kategoriach