Cenne właściwości jagód goji są znane w krajach azjatyckich od ponad 2500 lat i nazywane są „czerwonymi diamentami Wschodu”. To owoce mające silne działanie lecznicze zwłaszcza w przypadku reumatyzmu i spadku odporności. Jednak jagody goji posiadają dużo szersze spektrum działania. Pomagają w regulacji pracy serca, utrzymują ciśnienie krwi, cukier i cholesterol na odpowiednim poziomie.
Jakie właściwości mają jagody goji?
Co to są jagody goji?
Historia
Jagody goji to owoce pochodzące od chińskiej rośliny zwanej jako kolcowój szkarłatny i są pokrewne z chińskimi wilczymy jagodami. Jednak nie mają nic wspólnego z naszymi polskimi wilczymi jagodami, które są trujące.
Właściwości i działanie
Medycyna azjatycka z powodzeniem wykorzystuje jagody goji w chorobach płuc, wątroby, serca. Chińczycy mocno wierzą, że długotrwałe stosowanie jagód znacznie wzmacnia system odpornościowy, a przy tym pozytywnie wpływa na stan kości i stawów. Jagody wspomagają także wzrok oraz łagodzą dolegliwości związane z miesiączkowaniem.
Hamują rozwój raka
Jagody goji są bogatym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Poza tym jagody zawierają tłuszcze i węglowodany oraz 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega – 6. Wymienione składniki są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego. Posiadają również wiele witamin - C, B1, B2, B6 oraz E oraz składników mineralnych - fosfor, wapń, selen, żelazo, miedź, cynk. Jednak najcenniejszym składnikiem, według chińskich specjalistów, jest bioaktywny kompleks polisacharydowy (LBP), który wykazuje działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a co najważniejsze przeciwnowotworowe.
Obniżają poziom cukru
Jagody goji ze względu na posiadane związki polisacharydowe, stymulują pracę trzustki oraz łatwo wychwytują glukozę w tkankach przez co kontrolują poziom cukru we krwi.
Regulują nadciśnienie i cholesterol.
Cyperon będący składnikiem jagód goji niezwykle korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego. Jagody posiadają w swoim bogatym składzie betainę – cenną substancję, która zapobiega chorobom serca i chorobom żylno –krążeniowym. Co więcej jagody skutecznie obniżają cholesterol, a ich prozdrowotne właściwości przyczyniają się do wzrostu tego „dobrego” dla organizmu cholesterolu.
Bardzo ważna jest obecność w jagodach witaminy C, która także pozytywnie wpływa na cały układ krążenia. Według ekspertów jagody goji mają aż 2500 mg witaminy C w swoim składzie.
Wspomagają wzrok
Jagody goji mają czerwonopomarańczowy kolor. Jest on wynikiem wysokiej zawartości karotenoidów oraz luteiny. Składniki te mają właściwości antyoksydacyjne i ochraniają siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Niedobór luteiny i karotenoidów w diecie może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej. Poza tym luteina wspomaga widzenie i chroni struktury oka przed promieniami UV.
Wspierają wątrobę
Chińczycy sięgają po jagody goji w terapiach oczyszczających z toksyn układ trawienny w tym wątrobę. Naukowcy twierdzą, że zawarty w jagodach kompleks polisacharydowy skutecznie hamuje uszkadzanie wątroby spowodowane dietą wysokotłuszczową.
Co o tym sądzisz?