Pochodzą z Ameryki Południowej, mają kształt zbliżony do wiśni, kolor – do dojrzewających śliwek. Ta amazońska super jagoda jest najlepszym źródłem witaminy C. Pokonuje w tej kwestii nawet czarną porzeczkę, dziką różę, acerolę, guawę, czy owoce acai. Choć wciąż jest stosunkowo mała znana i znajdziemy ją przede wszystkim w sklepach z żywnością eko, to z pewnością warto dowiedzieć się o camu camu nieco więcej!
Owoce tej rośliny są zbyt kwaśne, aby spożywać je w formie surowej. W Ameryce Południowej wykorzystuje się je przede wszystkim do robienia słodkich napojów i deserów, a także, co oczywiste w celach leczniczych. Jej głównym zadaniem jest pielęgnacja skóry oraz zwalczanie infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Co na ból stawów?
Jakie właściwości ma camu camu?
Na zachodzie dopiero od niedawna poznaje się potencjał camu camu. Znajdziemy je przede wszystkim pod postacią proszku lub kapsułek. Może pić je w formie zmieszanej z wodą albo dodawać do potraw.
Właściwości camu camu
Oczywiście ich główną zaletą są ogromne ilości witaminy C. W świeżych jagodach znajdziemy minimalnie 2500 mg naturalnej witaminy C, czyli występuje ona w 2-3% ich masy. Wygrywa więc z cytryną czy acerolą, powszechnie uważanymi za bogate źródła tego składnika.
Oprócz tego, w tych niedużych owocach znajdują się bioflawonoidy, które mają silne właściwości przeciwutleniające, będą więc doskonałym antyoksydantem (zapobiegającym powstawaniu nowotworów i spowalniającym procesy starzenia. Poza tym camu camu ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne i uszczelniające, dzięki czemu chroni organizm przed różnego rodzaju schorzeniami i działa z korzyścią dla naszej urody. Nic dziwnego, że camu camu stosuje się również w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Jagoda na zdrowe stawy i lepszy wzrok
Zawarta w niej witamina C ma także ogromne znaczenie dla ogólnego wzrostu odporności naszego organizmu, co wie chyba każdy. Co więcej, jagody, ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości mogą pomóc w łagodzeniu bólu stawów, a także zwalczać opuchliznę, sztywność, bóle i obrzęki. Spora dawka witaminy C nie jest obojętna dla stawów – pomaga zapobiegać niszczeniu chrząstki stawowej i wspomaga syntezę kolagenu.
Dzięki zawartości antyoksydantów, czyli m.in. beta-karotenu, camu camu wspomogą również nasz wzrok. Beta-karoten zapobiegnie uszkodzeniu siatkówki oka i pozwoli na długo zachować ostrość widzenia. Na zdrowe oczy mają wpływ również obecne w jagodach luteina i zeaksantyna.
Co o tym sądzisz?