34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 580 produktów w 199 kategoriach

Grzybiarzu! Sprawdź objawy zatrucia grzybami!

Grzybiarzu! Sprawdź objawy zatrucia grzybami!Grzybiarzu! Sprawdź objawy zatrucia grzybami!

Sezon na grzyby rozpoczęty. Warto więc wiedzieć co nieco o zatruciach właśnie grzybami. Nawet doświadczony grzybiarz może się pomylić i zebrać trującego grzyba. Najbardziej "podstępnym' grzybem trującym jest muchomor sromotnikowy. Zatrucie nim przebiega w pewnym stałym sposobie:

  • Jakie są objawy zatrucia grzybami?

  • Jak pomóc przy zatruciu grzybami?

  1. Okres bezobjawowy. Trwa około 8-12 godzin od momentu zjedzenia grzyba.
  2. Okres zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Trwa on zazwyczaj 12-14 godzin. Objawami w tym okresie są silne bóle brzucha, wodnista, obfita biegunka oraz wymioty.
  3. Okres utajenia z pozorną poprawą stanu ogólnego osoby chorej. Trwa około 12-24 godzin. Tutaj dochodzi do coraz poważniejszego uszkodzenia wątroby, jednak tego okresu nie można zaobserwować gołym okiem.
  4. Faza wątrobowa. Zależnie od tego, jak ciężkie jest zatrucie, wygląda ono różnie: od objawów słabej żółtaczki do krwawienia z przewodu pokarmowego, zaburzeń świadomości oraz śpiączki.

Pierwsza pomoc przy zatruciu

Jeżeli podejrzewamy, że ktoś zjadł trujący grzyb, jednak jeszcze nie wymiotuje, należy jak najszybciej wywołać wymioty. Wystarczy wówczas podrażnić gardło na przykład wkładając delikatnie palec. Natychmiast należy wezwać pogotowie lub jechać do najbliższego szpitala. Najważniejsze jest, aby osoba poszkodowana otrzymała pomoc medyczną jak najszybciej, aby toksyny nie zdążyły uszkodzić wątroby.
Grzyby jadalne również mogą wywołać zatrucie. Aby go uniknąć, należy przestrzegać kilku prostych zasad:

  1. Nie wolno zbierać starych ani bardzo młodych grzybów – w przerośniętych grzybach znajduje się związek, który może być szkodliwy dla naszego organizmu. Z kolei te małe grzyby trujące mogą być łudząco podobne do grzybów jadalnych, jak na przykład gąska i muchomor sromotnikowy.
  2. Nie wolno trzymać grzybów w plastikowych opakowaniach – do zbierania należy używać wyłącznie przewiewne koszyki wiklinowe lub łubianki.  W reklamówkach i plastikowych wiaderkach zaparzają się i mogą stać się trujące.
  3. Nie wolno przechowywać grzybów zbyt długo – bardzo szybko się psują, dlatego w lodówce powinny być maksymalnie jeden dzień. Dodatkowo – im grzyb jest większy, tym jego trwałość jest krótsza. Jeżeli już musisz odstawić grzyby, zrób to na jeden dzień – w tym celu najlepsza będzie szuflada na warzywa w lodówce.
  4. Nie wolno podawać grzybów dzieciom oraz osobom starszym – grzyby są ciężkostrawne, w związku z czym mogą zalegać w żołądku nawet przez 3 dni zanim dostaną się do jelit. Dlatego też dzieci do 8 roku życia, osoby starsze oraz z chorobami układu pokarmowego nie powinny jeść grzybów.
  5. Nie wolno popijać grzybów alkoholem.
  6. Nie wolno jeść grzybów surowych – najlepszym rozwiązaniem jest zjeść je od razu, bez przechowywania w lodówce. Można je ususzyć, zamrozić lub zrobić z nich marynatę.
  7. Grzybów oraz potraw przyrządzonych na ich bazie nie wolno odgrzewać i zamrażać wielokrotnie.

Ważne!

Jeżeli nie znamy się na grzybach, najlepiej zrezygnować z grzybobrania. Pewniejszy będzie zakup grzybów w sklepie lub od zaufanych osób na targowiskach. Przed zakupem należy dodatkowo pamiętać, aby zapytać o aktualny atest wystawiony przez grzyboznawcę z Działu żywienia Powiatowej lub Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidomiologicznej. Sprzedaż grzybów bez atestu – jest zabroniona.

grzyby zatrucie pokarmowe grzyb trujący grzyby jadalne zatrucie grzybami objawy zatrucia grzybami

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 580 produktów w 199 kategoriach