32 986 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 070 produktów w 199 kategoriach

Gruszka – źródło zdrowia. Poznaj jej właściwości!

Gruszka – źródło zdrowia. Poznaj jej właściwości!Gruszka – źródło zdrowia. Poznaj jej właściwości!

Każda zdrowa dieta ma w swoim składzie owoce. Stanowią one ważną część prawidłowego sposobu odżywiania. Jeden z nich posiada dodatkowo wyjątkowe właściwości prozdrowotne, a jednocześnie jest smaczny i popularny. Mowa o gruszce, którą cechują niezwykłe właściwości lecznicze. Jest wiele powodów, dla których warto dodać ten owoc do codziennego jadłospisu.

  • Jakie właściwości mają gruszki?

  • Jakie witaminy posiadają gruszki?

Średniej wielkości gruszka to około 60 kcal, czyli bardzo niewiele, dlatego jest zalecana w trakcie stosowania diety odchudzającej.

  • Gruszki mają dużo potasu, są bogate również w magnez, sód fosfor, wapń, miedź, żelazo, jod oraz bor. Jest źródłem kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Znajdują się w niej witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Najlepiej spożywać jak najbardziej świeże gruszki, ponieważ w mocno dojrzałych znajduje się mniejsza ilość witamin i o wiele więcej cukrów.
  • Nie jest ciężkostrawna wbrew powszechnej opinii. Wręcz przeciwnie, mogą sięgać po nią również osoby z wrażliwym żołądkiem.
  • Ma właściwości przeciwgorączkowe. Zaleca się ją w chorobach, którym towarzyszy zwiększona temperatura, a także w problemach trawiennych i zatruciach.
  • Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom, ale jedzenie ich w większych ilościach może wywołać biegunkę.
  • Gruszka może też pomóc w leczeniu przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i przy stanach zapalnych gruczołu krokowego.
  • Sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate, a napar ze świeżych gruszek stosowany w formie okładów przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń, poleca się go również na przeziębienia, bóle głowy, gorączkę.
  • W twardych elementach miąższu znajdują się komórki kamienne, które pobudzają jelita do pracy. Głównie dlatego są polecane przy próbach zrzucenia wagi.
  • Obecny w gruszkach bor powoduje lepsze działanie mózgu. Pobudza szare komórki i poprawia koncentrację.
  • Owoc ten dodatkowo zapobiega ubytkom wapnia, dlatego jest polecany osobom, którym grozi osteoporoza.

Warto jeść gruszki także w czasie ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy, który stanowi niezbędny składnik do prawidłowego rozwoju dziecka. Dzięki zawartości witaminy B9 zapobiega też ciężkim wadom rozwojowym u płodu, jak np. rozszczepieniu kręgosłupa.

Ekstrakt z gruszek jest również często stosowany w branży kosmetycznej, np. przy produkcji szamponów do włosów, ponieważ zawiera glukozę nadającą włosom sprężystości i zapobiegającą rozdwajaniu końcówek. Gruszkę można przeznaczyć również do dbania o cerę tłustą: należy utrzeć świeżą gruszkę, dodać do niej kilka łyżek miodu, oliwy z oliwek i wymieszać. Tak przygotowaną maseczkę należy nałożyć na twarz i zmyć po 20 minutach.

 

zdrowie zdrowe odżywianie gruszka właściwości gruszki wartości odżywcze gruszek obniża ciśnienie

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 32 986 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 070 produktów w 199 kategoriach